Fysik

fællestemperatur af aliminium og vand

20. september 2012 af kurd91 (Slettet)

jeg har brug for hjælp med at løse en ligning, der går ud på at finde fællestemperaturen for vand og aliminium.  opgen lyder ; En aliminiumsgryde har en masse på 600g og har en temperatur på 20 C grader. Der hældes 1.5 l kogende vand i gryden. 

 

Kender godt lingningen for fællestemperatur ; 

0=0.6kg * 390j/kg*c * (t2-20c) + 1.5kg *4180j/kg*c*( t-100c) 

 

Har prøvet at isolere t1, men har fået forkert resultat .. hvordan kan man reducer ligningen, når hverken massen eller varmekapicitetn er ens ?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af peter lind

Du mener formentlig t1=t2 = t i formlen

Gang parenteserne ud


Svar #2
20. september 2012 af kurd91 (Slettet)

ganger jeg den ud, ved at gange de 390j/kg*c ind i (t-20c) og det samme ved den anden side?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Din ligning har formen

0 = a·(t -b) + c·(t -d) , dvs

0 = at - ab + ct - cd , og dermed

t = (ab + cd) / (a + c)


Svar #4
20. september 2012 af kurd91 (Slettet)

ok tusinde tak, jeg prøver mig frem :)! 

 


Svar #5
20. september 2012 af kurd91 (Slettet)

kan ike få det til at passe, da jeg har 3 led , jeg har a*b*(t-c) + d*e*(t-f) :S

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ikke tre led, men to led, der hver har flere faktorer. Med notationen i #3 er

a = 0.6kg * 390J/(kg*K) ,

b  = 20C

c = 1.5kg *4180J/(kg*K)

d = 100C

Vær omhyggelig med enhederne. Man kan ikke bare skrive "j" i stedet for "J" .


Svar #7
20. september 2012 af kurd91 (Slettet)

hmm har prøvet det sådan; 

a= 0.6.kg*390J/kg*K = 234J/K ( kg går vel ud med hinanden?

c=1.5kg * 4180J/kg*C = 6270J/K

 

0 = a·(t -b) + c·(t -d) 

 

0=234J/K*(x-20K) +6270J/K*(x-100K) 

0 = at - ab + ct - cd ,

0=234J/K*t - 4680J/KC + 6270j/K*t- 62700J/KC

t = (ab + cd) / (a + c)

  

t=(4680J/KC + 62700J/KC) / 234J/K+6270J/K

t= 10.36 c

den første ligning bliver ikke lig 0,når jeg sætter detnne værdig ind..


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du har ikke regnet produktet cd ud korrekt:

cd = 6270J/K · 100K = 627000J


Svar #9
20. september 2012 af kurd91 (Slettet)

hmm t bliver 97.12 , men ligningen bliver stadig ikke lig med 0:S 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo, det gør den, hvis man indsætter og beregner korrekt.

 


Skriv et svar til: fællestemperatur af aliminium og vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.