Matematik

Hjælp til matematik

24. september 2012 af energ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med denne opgave som jeg ikke ved hvordan jeg skal gribe an:

"Parablen medligningen y = ax2 +bx+ c går gennem punkterne P(0,1), Q(1,0) og R(-1,3).
Bestem tallene a, b og c."

 

hvordan løser jeg den? på forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt hvert af de tre punkter i 2.-gradspolynomiets forskrift. Derved fremkommer 3 ligninger til bestemmelse af de 3 koefficienter a, b og c.

Specielt giver punktet P(0,1) umiddelbart koefficienten c, så man kan betragte de resterende ligninger som 2 ligninger med de to ubekendte a og b.


Svar #2
24. september 2012 af energ (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad jeg skal sætte ind, forskriften hvad hedder den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Forskriften er forskriften for 2.-gradspolynomiet

y = f(x) = ax2 + bx + c

Man skal bestemme de tre koefficienter a, b og c. Der er givet tre punkter på grafen for funktionen. Ved at indsætte de tre punkter i funktionens forskrift fås tre ligninger:

P(0,1) :  1 = a·02 + b·0 + c

Q(1,0) :  0 = a·12 + b·1 + c

R(-1,3):  3 = a·(-1)2 + b·(-1) + c

Løs nu dette ligningssystem.


Svar #4
24. september 2012 af energ (Slettet)

c er sat til 1 ikke?

-hvordan finder jeg så a og b?


Svar #5
24. september 2012 af energ (Slettet)

c = 1

b = -2

a = 0

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er korrekt, at c = 1 . Din løsning for a og b er ikke korrekt.

Indsæt c = 1 i de to øvrige ligniger og løs så det ligningssystem.


Svar #7
24. september 2012 af energ (Slettet)

b = -(a+1)

a = b+2

er dette rigtigt, og i øvrigt tusinde tak fordi du vil hjælpe mig!

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja. Løs så dette ligningssystem.

a + b = -1

a - b = 2

Læg ligningerne sammen, så finder man a. Træk ligningerne fra hinanden, så finder man b.


Svar #9
24. september 2012 af energ (Slettet)

altså den kommer til at hedde:

 

a+b+a-b = -1+2

kan man det? ellers ved jeg ikke lige hvordan jeg vil lægge ligningerne sammen? evt. hint?


Skriv et svar til: Hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.