Matematik

Verdens sværeste ligning

25. september 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, 

Er der nogle matematikkyndige derude, der kan hjælpe mig med følgende ligning? 

 

(7/x) - (-4x-2/3) = (4x(x+2)+21/3x) - 2

 

På forhånd mange tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2012 af mette48 (Slettet)

(7/x) - (-4x-2/3) = (4x(x+2)+21/3x) - 2                            ganger ind i den inderste parentes

(7/x) - (-4x-2/3) = (4x2+8x+21/3x) - 2                              hæver de øvrige parenteser og forkorter den højre brøk

7/x + 4x + 2/3 = 4x2 + 8x +7/x -2                                     forbehold x ≠ 0 trækker 7/x fra på begge sider

4x+2/3=4x2+8x-2                                                            ganger alle led med 3 og forkorter

12x+2=12x2+24x-6                                                              trækker 12x+2 fra på begge sider

0 = 12x2+12x-8                                                               brug løsningsformelen


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2012 af nielsenHTX

går ud fra der menes (7/x) - (-4x-2/3) = (4x(x+2)+21/(3x)) - 2 eller bliver det en 3.gradsligning.

(7/x) - (-4x-2/3) = (4x(x+2)+21/(3x)) - 2 ⇔ der ganges ind

7/x +4x+2/3=4x2+8x+7/x-2  ⇔  trækker 7/x fra på begge sider

4x+2/3=4x2+8x-2   ⇔  opstil så selv ligningen på formen ax2+bx+c=0 som du ved hvordan man løser.


Svar #3
25. september 2012 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Hej, 

 

Mange gange undskyld, men ligningen skal forstås således: 

 

7/x-  (-4x-2 )/3= ((4x(x+2)+21)/3x)-2

 

På forhånd tak - og tak for de hurtige svar! 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2012 af mette48 (Slettet)

Fremgangsmåden er den samme indtil du får en 2.grads ligning så gå du bare igang


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2017 af ahma1461 (Slettet)

hej


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2023 af sejhedeene

svaret er x=10/9


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2023 af sejhedeene

Først vil vi fjerne brøkdele ved at finde en fællesnævner. Den mindste fællesnævner for brøkene involverer faktorerne i nævnerne, som i dette tilfælde er x og 3x. Så vi kan skrive ligningen som:

(7/x) - (-4x-2/3) = (4x(x+2)+21/3x) - 2

Nu vil vi multiplicere alle termene i ligningen med den mindste fællesnævner, som er 3x, for at fjerne brøkerne:

3x * (7/x) - 3x * (-4x-2/3) = 3x * (4x(x+2)+21/3x) - 3x * 2

Dette giver os:

21 - (-12x^2 - 6) = 12x(x+2) + 7 - 6x

Nu kan vi fortsætte med at forenkle udtrykkene og løse ligningen:

21 + 12x^2 + 6 = 12x^2 + 24x + 7 - 6x

Nu kan vi reducere og rydde op i ligningen:

27 + 12x^2 + 6x = 12x^2 + 24x + 7 - 6x

Nogle led på begge sider kan annulleres:

27 + 6x = 24x + 7

Nu trækker vi 6x fra begge sider for at isolere x-termerne på den ene side:

27 = 18x + 7

Træk 7 fra begge sider:

27 - 7 = 18x

20 = 18x

Del begge sider med 18 for at isolere x:

x = 20 / 18

Reducer brøken:

x = 10 / 9

Så løsningen på ligningen er:

x = 10/9


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2023 af ringstedLC

#6 og #7 er ikke rigtige, da løsningen indsat i første linje ikke opfylder ligningen.


Skriv et svar til: Verdens sværeste ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.