Matematik

Matematik

27. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Jeg har virkelig brug for hjælp til denne opgave:

 

Der er givet en parabel ved forskriften: f(x) = 2x2  + ax - 2

a. Bestem ved hjælp af f'(x) konstanten a, så toppunktet ligger på y-aksen. 

b. Bestem a, så toppunktet ligger på x-aksen. 

 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2012 af peter lind

Find f'(x). I toppunktet er den afledede 0

a) Hvis et punkt ligger på y aksen er x koordinaten 0 så løs ligningen f'(0) =0

b) Hvis et punkt ligger på x aksen er dets y koordinat 0 så der gælder for toppunktet

f(x) = 0

f'(x) =0


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

..f(x)=2x2+ax-2

..a)  f'(x)=4x+a

.. For at parablen ligger på y-aksen: f'(0)=0 ⇔4·0+a=0 ⇔a=0


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Rettelse til 2# a): Konstanten a er fundet, så toppunktet ligger på y-aksen.

..b) Toppunktet kan ikke ligge på x-aksen :)

.. Vi ved, at for et toppunkt skal ligge på x-aksen, så gælder der, at:

...f(x)=0 og f'(x)=0

..Prøv at sætte f'(x)=0 og løs ligningen

..Derefter prøv at tage funktionsværdien af løsningen og sætte det lig nul

..Du vil ikke kunne isolere a, uden der blandes komplekse tal ind i det :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2012 af mathon

i overensstemmelse med,
at en parabel med toppunkt på y-aksen
har ligningen
                       

                                   y = ax2 + c


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.