Matematik

Svære opgaver

28. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af disse opgaver: 

 

Opg A. Find toppunktet ved at udnytte, at ligningen x2  - 2 x - 8 = b kun har 1 løsning. Omform til en andengradsligning og benyt løsningsformlen med D = 0. 

 

Opgave B: Find tangenthældningen ved at udnytte, at ligningen x2-2x-6 = ax 0 b kun har 1 løsning. Omform til en andengradsligning og benyt løsningsformlen med D = 0.

 

Please hjælp! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

A) er ligningen af formen f(x)=x2  - 2 x - 8 = b eller f(x)=x2  - 2 x - 8 = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2012 af nielsenHTX

hvad forstår du ikke i hintet i opgaven?

og til B hvad er ax 0 b ?? ax0b eller hvad?


Svar #3
28. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Forkert kopieret. 

 

I opgave A hedder den altså = b og ikke 0. Det er derfor jeg er lidt forvirret. 

Der skal stå + i stedet for 0 i opgave B. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2012 af YesMe (Slettet)

Opg A, Du kan benytte toppunktsformlen.

Opg B,

x2 - (2x + ax) - (6 + b) = 0

find løsningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2012 af nielsenHTX

#3 noget dumt at de kalder det b i opgaven.

man kan altid løse en 2.gradsligningen ved at sætte den på formen ax2+bx+c=0 , hvor efter man så kan bruge løsnings fromlen.

så x2  - 2 x - 8 = b ⇔x - 2 x - 8 - b=0 hvor a=1 ,b=-2 og c=-8-b

i hintet siger  de du skal løse D=0 altså

0=(-2)2-4*1*(-8-b) find b.

 

 


Svar #6
28. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Tak for hjælpen ! 

og ja - det er mærkeligt det med "b", men det er min matematiklærer også (meget forvirret og dårlig til at forklare). 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

A...I forlængese af #5

...d=0 ⇔(-2)2-4•1•(-8-b)=0 ⇔b=-9

...Dvs. parablen er af formen

.. f(x)=x2-2x-8-9 ⇔f(x)= x2-2x-17

..f'(x)=2•x-2

Roden i f'(x) findes:

..f'(x)=0 ⇔2•x-2=0 ⇔x=2/2 ⇔x=1

Nu findes y-værdien ved at indsætte x=1 i forskriften

f(1)=12-2•1-17=1-2-17=-18

Dvs. toppunktet er i punktet  (1,-18)


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

B...Vi ved, at x2-2x-6=ax+b ⇔x2+(-2-a)x+(6-b)=0

...Dvs. parablens forskrift er af typen:

...f(x)=x2+(-2-a)x+(6-b)=0

...d=0 ⇔(-2-a)2-4•1•(6-b)=0

Tag den her fra :)


Skriv et svar til: Svære opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.