Matematik

Hjælp til tredjegradspolynomium opgave....

28. september 2012 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kunne godt tænke mig at vide fremgangsmåden i hvordan jeg skal løse denne opgave ;S

Opskriv det tredjegradspolynomium p(x) = ax3+bx2+cx+d, der har rødderne 5 + i  ,   5 - i  og 6 og som opfylder at p(0)=1.

 

Håber en kan komme med lidt hjælp inden min aflevering her på onsdag :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2012 af mette48 (Slettet)

p(x) = a(x-r1)(x-r2)(x-r3)

hvor r1, r2 og r3 er rødderne i polynomiet

indsæt rødderne

indsæt p(x)=1, sæt x=0 og find a af den fremkomne ligning


Svar #2
28. september 2012 af Raaydk (Slettet)

Gør man det for a , b og c og d?? 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

..Du behøver jo kun at finde a, da et tredjegradspolynomium kan skrives på formen:

                                                                f(x)=a(x-r)(x-s)(x-q), hvor r,s,q er rødderne.

..Vi ved, at p(0)=1

.. a•(0-(5+i))•(0-(5-i))•(0-6)=1 ⇔a=1/(6•(5+i)•(-5+i)) ⇔a=1/(-156) ⇔a=-(1/156), da i2=-1

.. Dvs. en forskrift er: f(x)=-(1/156)•(x-(5+i))•(x-(5-i))•(x-6)

..f(x)=(1/156)•x3-(4/3)•x2+(43/78)•x-1


Svar #5
28. september 2012 af Raaydk (Slettet)

oki, prøver lige at kigge lidt på det.. takker :) ser lidt uoverskueligt ud med alle de høje tal ^^


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2012 af mathon

 

              p(x) = a•(x-6)•(x-(5-i))•(x-(5+i)) = a•(x-6)•(x2 - (5+i)•x - (5-i)•x + (25 - i2) =


                            a•(x-6)•(x2 - 10•x + (25 +1)

                            a•(x-6)•(x2 - 10•x + 26)

                            a•(x3 - 10x2 + 26x -6x2 + 60x - 156)

                            a•(x3 - 16x2 + 86x - 156)

              p(0) = 1 = a•(03 - 16•02 + 86•0 - 156) = -156a

                        a = -(1/156)

hvoraf
              p(x) = -(1/156)•(x3 - 16x2 + 86x - 156)


              p(x) = -(1/156)x3 + (4/39)x2 - (43/78)x + 1

              


Skriv et svar til: Hjælp til tredjegradspolynomium opgave....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.