Matematik

hvordan finder man skalafaktoren?

28. september 2012 af Merly (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg sidder og laver en aflevering.

Og jeg er gået i stå i en opgave, hvor jeg skal finder skalafaktoren. Jeg har vedhæftet opgaven. 

Vedhæftet fil: Udklip1.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skalaforholdet er forholdet mellem sidelængderne af to ensliggende sider.


Svar #2
28. september 2012 af Merly (Slettet)

jamen det jeg forstår ikke, hvordan jeg skal gøre det ved den trekant, som jeg har vedhæftet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis du har vist, at de to trekanter er ensvinklede, har du jo også identificeret de par af sider, der er ensliggende. Benyt eventuelt Pythagoras til at beregne manglende sider.


Svar #4
28. september 2012 af Merly (Slettet)

kan ikke finde ud af det ):


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hypotenusen i den lille trekant ACD er ensliggende med hypotenusen i den store trekant ABC. Det vil sige, at AC er ensliggende med AB. Benyt Pythagoras til at beregne |AB|, og beregn så skalaforholdet |AC| / |AB| .


Svar #6
28. september 2012 af Merly (Slettet)

|AB| =10

hvad skal jeg så gøre med |AC|=6 i den store trekant?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den skal du ikke gøre noget med. Det afgørende er, at de to hypotenuser er ensliggende sider, og at skalaforholdet kan beregnes som forholdet mellem de to hypotenusers længder. Man får det samme skalaforhold, hvis man benytter to ensliggende kateter.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2012 af mathon

 

               6         10
             ------  =  ----           en katete er mellemproportional mellem
                                           sin egen projektion på hypotenusen og hele hypotenusen
             |AD|        6

 

             10•|AD| = 36

             |AD| = 3,6


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2012 af mathon

        |DB| = 10 - 3,6 = 6,4


           hc       6,4
         -----  =  ----              højden hc i en retvinklet trekant er mellemproportional mellem
          3,6        hc              de to stykker, hvori den deler hypotenusen


         hc = (3,6•6,4)1/2


Svar #10
28. september 2012 af Merly (Slettet)

hvordan skal jeg så lave opg. c og d?


Svar #11
28. september 2012 af Merly (Slettet)

#9

hvor får du 3,6 fra??


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det beregnes jo i #8.

#10

c) er besvaret i #8.

d) Benyt, at i en retvinklet trekant gælder a·b = c·hc . man kender a, b og c.


Skriv et svar til: hvordan finder man skalafaktoren?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.