Matematik

Skal finde skærings punkterne mellem graferne

30. september 2012 af Basseluft (Slettet) - Niveau: B-niveau

Skal finde skærings punkterne mellem graferne ? hvordan regner jeg den uden brug af lommeregner? :)

f (x) = −3/2x+2 og  g(x) = 3x −1.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2012 af vejgeh (Slettet)

For at forsimple det en smule kan du kalde f(x) og g(x) for y. For at de to grafer skal skære hinanden, skal x og y være det samme i de to funktioner. Du har altså ligningerne:

y = -3/2x + 2 og y = 3x - 1.

Du er så heldig, at koefficienten foran begge dine y'er er 1 (dvs. der står ikke fx 5y), så du kan nu sætte de to ligninger lig med hinanden, fordi de to ting på højre side af = begge er lig med y:

-3/2x + 2 = 3x - 1.

På den måde har du nu kun én ubekendt, x, som du kan løse som en ligning med en ubekendt:

-3/2x + 2 = 3x - 1 <=> 4,5x = 3  <=> x = 2/3 .

Nu kan du indsætte dit x = 2/3 i hvilken som helst af de to ligninger, og så løse den, så du får din y:

y = -3/2 * 2/3 + 2 = -1 + 2 = 1.

Dit skæringspunkt bliver altså (x,y) = (2/3 , 1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)


Skriv et svar til: Skal finde skærings punkterne mellem graferne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.