Matematik

Eksponentiel ligning

02. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har ligningen 

ln(x+7) - ln(x-1) = 1 

og jeg er nået til at

x+7/x-1 = e, men der kan jeg ikke rigtig komme videre fra.

x+7 = ex-e <-- hvis man ganger over, men det bliver sgu lidt forvirrende synes jeg

Jeg kender løsningen så den er ikke vigtig for mig at få at videre... bare gerne næste skridt. Har stirret mig fuldstændig blind på den djævel her nu...


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2012 af peter lind

træk e*x over på venstre side og 7 over på højre side af lighedstegnet


Svar #2
02. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Ja, men det giver ikke helt det pæne svar jeg jagter... som er x = e+7/e-1


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. oktober 2012 af SuneChr

(x + 7) / (x - 1)  =  e / 1

ex - e = x + 7

ex - x = 7 + e

x(e - 1) = 7 + e

x = (7 + e) / (e - 1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2012 af mathon

   

           ln(x+7) - ln(x-1) = 1          x > 1

           ln((x+7) / (x-1)) = 1

           (x+7) / (x-1) = e

           x+7 = e·x - e

           (7 + e) = (e - 1)x

           x = (7 + e) / (e - 1) ≈ 5,66

 


Svar #5
02. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Tak... næsten pinligt - det er jo meget simpelt :)


Skriv et svar til: Eksponentiel ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.