Fysik

Mindste tværsnitareal

04. oktober 2012 af drives (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey. 
Jeg kan slet ikke finde ud af denne opgave, håber nogle kan hjælpe.

På en bestemt type halogenpære står der:
12 V, 20 W.

a) Vis, at pærens resistans er 7,2 Ω, når spændingsfaldet over den er 12 V.

- denne opgave har jeg fundet ud af.

I et lampesæt er fem sådanne pærer monteret på to tykke metalskinner. Metalskinnerne er med en ledning sluttet til en spændingskilde. Ledningen består af to ledere, der hver har længden 2,4 m. 

Ifølge Stærkstrømsreglementet skal spændingsfaldet over lampesættet udgøre mindst 96 % af spændingsfaldet over spændingskilden.

De to ledere i ledningen består af kobber med resistiviteten 1,75·10^-8 Ω·m. Man kan regne med, at resistansen i hver pære er 7,2 Ω, og at metalskinnernes resistans er nul.

b) Beregn det mindste tværsnitsareal som hver kobberleder skal have, for at Stærkstrømsreglementet er opfyldt.

Jeg ville umiddelbart bruge R = ρ* længde/areal, og isolere A

Er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2012 af peter lind

Dit forslag er korrekt


Svar #2
04. oktober 2012 af drives (Slettet)

Er dette rigtigt isoleret : A = ρ * længde/R

Hvad skal jeg tage hensyn til når der i opgave formuleringen står "Ifølge Stærkstrømsreglementet skal spændingsfaldet over lampesættet udgøre mindst 96 % af spændingsfaldet over spændingskilden" ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2012 af peter lind

Det er rigtigt isoleret.

 

Du skal finde hvilken modstand, der er nødvendig for at det er opfyldt. Der står ikke i det du har skrevet om pærerne er sat på parallelt eller serieforbundet. Jeg gætter på at der er underforstået seriel fordi det ellers kræver flere detaljer. I så fald består modstanden af summen af pærernes modstand + summen af ledningernes modstand. For en given spændning V over systemet vil strømmen så være I = V/R  Spændingsfaldet over ledningerne være I*Rl <0,04*V hvor Rl er modstanden af ledningerne. Det kan tilsvarende også findes ved tilsvarende at se på spændningsfaldet over pærerne I*Rp > 0,96


Skriv et svar til: Mindste tværsnitareal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.