Matematik

Laplaces ligning

06. oktober 2012 af stranded (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er funktionen f(x,y) = x2 - y2 + ex sin(y) en løsning til Laplaces ligning: 

d2f/dx+ d2f/dy2= 0 

?

 Jeg ved, at jeg skal differentiere funktionen med hensyn til x og y: 

df/dx = 2x + ex * sin(y) 

df/dy = ex * cos(y) -2y

Men hvordan kommer jeg videre? 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

du sætter ind og ser om det giver 0, den skal differentieres 2 gange.

d/dx (2x) -d/dy(2y) + d/dx(ex*sin(y)) + d/dy(excos(y))  =

 

?


Svar #2
06. oktober 2012 af stranded (Slettet)

Mange tak for hjælpen :-) Nu er jeg med. 

Jeg får 0, så det må være en løsning :-) 

Men måske du kan hjælpe mig med en anden funktion, som volder mig problemer: 

f(x,y) = x + y + xy 

Hvordan udregner jeg den dobbelt afledede her? Jeg får bare fx(x,y) = 1 og fy(x,y) = 1. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du har ikke differentieret korrekt. Man har

fx(x,y) = 1 + y  og  fy(x,y) = 1 + x

Differentier nu igen for at finde de 2. afledede.


Svar #4
06. oktober 2012 af stranded (Slettet)

Okay, tak :-) Så ved at differentiere igen får jeg: 

fxx(x,y) = 1 og fyy(x,y) = 1. Ikke sandt? Så ligningen giver 2 og er altså ikke en løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Man ser, at fx(x,y) ikke afhænger af x, og at fy(x,y) ikke afhænger af y , så de to 2. afledede bliver jo begge 0 .


Svar #6
06. oktober 2012 af stranded (Slettet)

Åh, selvfølgelig. Der var jeg lige lidt for hurtig. Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Laplaces ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.