Matematik

Finde amplitude til sin() som tangerer kugle

07. oktober 2012 af baekalfen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er ved at lave en projektopgave i matematik.

Projektopgaven kræver at jeg opstiller to funktioner som skal tangerer hinanden. Det lyder i sig selv let nok, problemet er bare at jeg skal få en sinuskurve som starter i punktet (30;15,5) til at tangere en kugle med centrum i (100,0). Det eneste jeg kan ændre er amplituden på sinuskurven. Jeg kan se med mit graf program at det kan lade sig gøre med en amplitude omkring 35, men jeg vil gerne finde amplituden analytisk.

Her er de to funktioner:

f_1(x)=sqrt(-(x-100)^2+40^2)

f_2(x)=A*sin(2pi/280(x-70-30))+15.5+A

Der er nogle forskydninger indover, men jeg tror ikke de burde ændre udregningerne.

Jeg har vedhæftet et screenshot, det giver måske lidt hjælp.

Jeg håber der er nogen som kan hjælpe mig!

Tak på forhånd :-)

 

PS. Det er en el-pærer


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja altså du kan jo løse ligningen hvor cirklen er lig sinuskurven med amplituden som en ukendt parameter, altså find den amplitude der gør at ligningerne har een løsning (x=?,y=?)
Fx i 2d

f(x) = Asin(x)

g(x) = sqrt(r^2-x^2)

1. Finder x:

Asin(x) = sqrt(r^2-x^2) <=>  ,  A2sin(x)2=r^2-x^2 <=>  x =± sqrt(r^2-A^2sin(x)^2)

Den er nok en smule transcendent(rimelig transcendent), men du kan i hvert fald se at for en løsning er mulig skal:

r^2>=A^2sin(x)^2,

sin(x)^2 kan højest blive 1 og mindst 0 så: A^2sin(x)^2<= A^2

r^2>= A^2

Så du har i hvert fald at A <= r, da de er positive.

Prøv at se om du kan fortsætte analysen.

Det skal lige siges at jeg ikke er 100% sikker på at den kan løses analytisk og hvis den kan er jeg ikke sikker på at der er kun et svar.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Follow up:

For at sin tangerer skal den også have en hældning i punktet der svarer til cirklens hældning(kuglens)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jeg ville derfor foreslå at man kigger på at de skal være lig hinanden i et punkt:

For mit eksempel ovenover:

Asin(x) = sqrt(r2-x2)

og den 2. ligning hvor de afledede er ens også:

A*cos(x) = -x/sqrt(r2-x2)

Så kunne man kvadrere ligningerne og lægge dem sammen :

A2(sin(x)2+cos(x)2) = A2=  x2/(r2-x2) + r2-x2

 


Svar #4
07. oktober 2012 af baekalfen (Slettet)

Jeg tror vi er kommet frem til nogenlunde den samme konklusion, jeg ville bare ikke skrive noget om det for ikke at lede til den samme blindgyde som jeg er i.

Hmm. Det virker som om det er ude over hvad min matematiklærer forventer af mig.

Kan du give en kort forklaring på hvad "trancedent" går ud på? Kan ikke finde en forklaring i mine bøger.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Det er bare fx  en ligning af typen  x = ex

Prøv at løse den analytisk :)

Nogle gange må disse løses grafisk.

Jeg tror at #3 er den rigtige vej at gå, så får du et udtryk for ampliuden ifht. x som kan plottes for at se de tilladte værdier af A eller du kan analysere ligningen.

Du skal selvfølgelig lige tilpasse det til 3d og din sinusform og kræve at der kun er 1 skæring med kuglen, hvis jeg har forstået det rigtigt.


Skriv et svar til: Finde amplitude til sin() som tangerer kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.