Matematik

find skæringspkt mellem to 2gradspolynomier

08. oktober 2012 af pedeP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal finde skæringspunkterne mellem to andengradspolynomier, og det virker ikke til, at hverken algebra eller formlerne for løsnings af 2.gradsligninger vil hjælpe mig. Jeg ved dog, at det godt kan lade sig gøre fra C-niveau, så hvad er det, jeg skal gøre?

De to funktioner hedder

f(x)= -x2+6x+1
g(x)= x2-2x+7

Jeg kan løse opgaven vha graph eller CAS, men jeg vil gerne se et løsningsforslag uden de hjælpemidler.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2012 af peter lind

Du skal løse ligningen f(x) = g(x). Det bliver en andengradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningen

f(x) = g(x) , dvs

-x2 + 6x + 1 = x2 -2x + 7

Saml alle led på venstre side og løs den resulterende 2.-gradsligning. Ligningen har pæne rødder.


Svar #3
08. oktober 2012 af pedeP (Slettet)

Kan du venligst illustrere? 

Jeg har prøvet at løse ligningen 

-x2+6x+1 = x2-2x+7,

og det bliver til noget nonsens.


Svar #4
08. oktober 2012 af pedeP (Slettet)

-2x2+8x-6 = 0 

eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Saml alle led på venstre side, dvs.

-2x2 + 8x -6 = 0 , eller

x2 -4x +3 = 0

 

#4 -- Ja, netop.


Svar #6
08. oktober 2012 af pedeP (Slettet)

d= 82 - 4*2*-6 = 64+48 = 112

x = (8 ± √112)/-2 = { -9,2915 ; 1,2915

Ser det nogenlunde rigtigt ud?

(eller nej, graph angiver koordinaterne (1,6) og (3,10)) 

hvad er så fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er ikke rigtigt. Både a og c er negative.

d = 82 - 4·(-2)·(-6) = 64 -48 = 16 = 42 .

Ligningen

x2 -4x +3 = 0

faktoriseres

(x -1)·(x -3) = 0 ,

hvoraf man aflæser rødderne x = 1 ∨ x = 3 .


Svar #8
08. oktober 2012 af pedeP (Slettet)

Ah, jeg er træt. Tak for hjælpen.


Svar #9
08. oktober 2012 af pedeP (Slettet)

x^2 -3x - x +3 = 0  <=> x^2 - 4x + 3 

Aha, ja. 

Men fortæl gerne mere om det med, at jeg kan udlede rødderne på den måde. Det er første gang, nogen fortæller mig om det.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. oktober 2012 af Euroman28

@#9, du tænker på nul-reglen??

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: find skæringspkt mellem to 2gradspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.