Kemi

Udregning af stofmængder

10. oktober 2012 af 1QAtion

I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet
nævnte gasser:
S02(g) + N02(g) == S03(g) + NO(g)
Beholderen indeholder følgende stofmængder:
n(S02) = 0,62 mol n(N02) = 0,41 mol n(S03) = 0,84 mol n(NO) = 0,13 mol


a) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temperatur.
Uden at temperaturen ændres fyldes nu noget ekstra S02(g) i beholderen.


b) I hvilken retning vil ligevægten forskydes?
Efter at der på ny er ligevægt i systemet, er n(S03) = 0,94 mol og n(S02) = 1,67
mol.


c) Beregn stofmængderne af de øvrige gasser i den nye ligevægtssituation.


d) Hvor meget ekstra S02 er der fyldt i beholderen?


Svar #1
10. oktober 2012 af 1QAtion

Hvordan laver man c?


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. oktober 2012 af mathon

bemærk reaktionsforholdet

                      SO2 : NO2 : SO3 : NO = 1 : 1 : 1 : 1


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. oktober 2012 af mathon

c)

 ændring i mol-mængderne

                                       SO2          NO2         SO3         NO
                                       -0,1        -0,1         +0,1         +0,1

 mol-mængderne
 i den nye ligevægt
                                       SO2          NO2         SO3         NO
                                      1,67         0,31         0,94         0,23
                      

 

          


Svar #4
11. oktober 2012 af 1QAtion

Tak! :)


Skriv et svar til: Udregning af stofmængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.