Kemi

Forholdet mellem aktuelle koncentrationer

15. oktober 2012 af navmic (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:

 

I den skitserede opløsning er AgCl(s) og AgBr(s) overhældt med vand ved 25?. 
Når der er opnået ligevægt er der stadig rester af de to faste stoffer tilbage i bunden af bægerglasset og væskens volumen er 25 mL.

a) Beregn forholdet mellem den aktuelle koncentration af Cl- og den aktuelle koncentration Br+

b) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ag+, Cl- og Bri opløsningen 

c) beregn stofmængderne af AgCl  og AgBr som er opløst i vandet. 

a) 

 [Ag+]·[Br -]=K0 (AgBr)
[Ag+]·[Cl-]=K0 (AgCl)


K0 (AgCl)=1,78·10-10 M2
K0(AgBr)=5,25·10-13 M2

Min tanke var da at dividere de to ligninger:

[Ag+]·[Cl-]=K0 (AgCl)/[Ag+]·[Br -]=K0 (AgBr)

<=>
[Cl-]=K0 (AgCl)/[Br-]=K0 (AgBr)

[Cl-]/[Br-] =K0 (AgCl)/K0 (AgBr)

Indsætter jeg værdierne bliver forholdet 

7120/21. 

Hvad er gået galt?

b) 
Tænkte at jeg havde to ligninger med to ubekendte:

[Ag+] = x

[Br-] og [Cl-] = y

x*y =5,25·10-13 M2
x*y =1,78·10-10 M2
 

så ville jeg løse ligningen i TI: solve(y*x=5.25*(10)^(-13) and x*y=1.78*(10)^(-10), {x, y}) hvilket den blot siger false til...

 


Skriv et svar til: Forholdet mellem aktuelle koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.