Matematik

Parabeltangent opgave???

15. oktober 2012 af Jonatinho100 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En parabel har ligningen  --->   y = 2x^2 -3x - 2.

Punkterne A og B ligger på parablen og har x-koordinaterne 0 og 2.
Bestem ligninger for parabeltangenterne i A og B.
Bestem den stumpe vinkel, parabeltangenterne danner med hinanden.


Hvordan løser jeg den opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

Find f'(x)

find f(2) og f'(2)

y=f'(2)(x-2)+f(2)


Svar #2
15. oktober 2012 af Jonatinho100 (Slettet)

Og så det samme for koordinatet 0??


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2012 af mathon

 

          tangentligning:
                                    y = f '(xo)(x-xo) + f(xo)

 

          tangentA:
                                    y = f '(0)(x-0) + f(0)

                                    y = -3x + (-2)

                                    y = -3x - 2

 

          tangentB:
                                    y = f '(2)(x-2) + 0

                                    y = 5x - 10


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2012 af mathon

 

   spidse vinkel mellem linjerne

                                             y = -3x - 2  og   y = 5x - 10

                                        
                                                 |-3 - 5|         8
                        tan(Vspids) =  ------------ =  ---  =  (4/7)
                                               |1+(-3)·5|     14

                       Vspids = tan-1(4/7) = 29,74º

                       Vstump = 180º - 29,74º = 150,26º


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2012 af mathon

alternativt:

             y = -3x - 2 's hældningsvinkel

             tan(φ1) = -3

             φ1 = tan-1(-3) = -71,57º

 

             y = 5x - 10 's hældningsvinkel

             tan(φ2) = 5

             φ2 = tan-1(5) = 78,69º


     den stumpe vinkel mellem   y = -3x - 2  og  y = 5x - 10
     er

             Vstump = φ2 - φ1 = 78,69º - (-71,57º) = 150,26º

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2012 af mathon

alternativt_2:

                   y = -3x - 2 's retningsvektor er a =[1,-3]      |a| = √(12+(-3)2) = √(10)

                   y = 5x - 10 's retningsvektor er b =[1,5]      |b| = √(12+52) = √(26)

                                             ab = 1·1 + (-3)·5 = 1 - 15 = -14

                                             |a|·|b| = √(260) = 2√(65)

 

       vinklen mellem linjerne er lig med vinklen mellem deres retningsvektorer

                                                ab         -14            -7
                              cos(V) = --------  =  --------  =  -----
                                              |a|·|b|      2√(65)     √(65)


                              V = cos-1(-7/√(65)) = 150,26º


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2012 af mathon

alternativt_3:

                   3x + y + 2 = 0 's normalvektor er n1 = [3,1]        |n1| = √(32+12) = √(10)

                   -5x + y - 10 = 0 's normalvektor er n2 = [-5,1]      |n2| = √((-5)2+12) = √(26)

                                            n1n2 = 3·(-5) + 1·1 = +15 + 1 = -14

                                             |n1|·|n2| = √(260) = 2√(65)

       vinklen mellem linjerne er lig med vinklen mellem deres normalvektorer

                                              n1•n2         -14            -7
                              cos(V) = ---------  =  --------  =  ------
                                              |n1|·|n2|     2√(65)     √(65)

                              V = cos-1(-7/√(65)) = 150,26º

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2012 af mathon

rettelse
                     n1n2 = 3·(-5) + 1·1 = -15 + 1 = -14

  


Skriv et svar til: Parabeltangent opgave???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.