Matematik

Problem med brug af deSolve

22. oktober 2012 af denis123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa...

Jeg har en opgave hvor jeg har et problem.

Udvikling af saltmængden i et kar kan beskrives ved funktion S, der er løsning til denne differentialligning:

(dS/dt) = 1,5 - (2/(100+t)) · S

 

S(t) = Saltmængde

t = Tiden

 

a) Bestem forskrift for S

Jeg prøver at indsætte i deSolve, men den siger, at den ikke kan....

desolve(S'=1,5 - (2/(100+t)) · S,t,S)

Ellers får jeg et svar, som jeg dog ikke helt er sikker på, er hvad jeg leder efter...

 

Er der nogle, der har en idé hvordan jeg rent faktisk gør det, eller hvordan jeg kan gøre det i hånden?

 

Tak på forhånd ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2012 af mathon

 

Det oplyses, at der er 30 kg salt i karret til tidspunktet t= 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2012 af Singlefyren (Slettet)

Det er rigtigt nok, undtagen kommategnet i decimalen 1.5.


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2012 af mathon

 
             S ' + (2/(100+t)) · S = 1,5          multipliceres med (t+100)2          

             (t+100)2 • S ' + (t+100)2(2/(100+t)) · S = 1,5•(t+100)2

             (t+100)2 • S ' + 2(t+100) • S = 1,5•(t+100)2

             ((t+100)2 • S) ' = 1,5•(t+100)2     som integreres med hensyn til t på begge sider

             (t+100)2 • S = ∫ 1,5•(t+100)2dt


             (t+100)2 • S = ∫ 1,5•(t+100)2d(t+100)

             (t+100)2 • S = 1,5•(1/3)•(t+100)3 + C
 

             S(t) = 0,5•(t+100) + C•(t+100)-2          gennem (0,30)

             S(0) = 30 = 0,5•(0+100) + C•(0+100)-2

                       30 = 50 + 10-4•C

                       C = -20•104 = -2•105
dvs

             S(t) = 0,5·(t+100) - 2·105•(t+100)-2
 

                      

 

 

 

            

 

            


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvis det stadig ikke virker, prøv at rense Ti89s cache med kommandoen clearvar S,t


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2012 af mathon

       DelVar s,t

       deSolve(s'=1.5-2/(100+t)*s,t,s)


Svar #6
22. oktober 2012 af denis123 (Slettet)

jeg bruger forresten TI-nspire CAS :/


Svar #7
22. oktober 2012 af denis123 (Slettet)

men har prøvet dette. Får

s = (c2/(t+100)2)+0.5·(t+100)


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. oktober 2012 af mathon

 

       s(t) = (c/(t+100)2) + 0.5·(t+100)     =     0.5·(t+100) + c·(t+100)-2      

                                         fuld overensstemmelse


Svar #9
22. oktober 2012 af denis123 (Slettet)

Beslutter mig nok hellere for at kigge på mathons regnestykke.. Forresten er det integration ved substitution?

 

så ellers #8 lige nu... forstår meget bedre :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. oktober 2012 af Moraxus (Slettet)


Skriv et svar til: Problem med brug af deSolve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.