Fysik

Beregning af max resistans (ellære)

27. oktober 2012 af MSchlamovitz (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Et bilbatteri har den elektromotoriske kraft  12 V og den indre resistans er 17Mohm. Ved starten af bilen leverer batteriet 160 A til startmotoren. Spændingen over startmotoren skal da være minimum 9 V.

Hvor stor må den samlede resistans af startkablerne (der forbinder batteriet til startmotoren) højst være?

 

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2012 af mathon

 

                          Rkabler_max = (9 V) / (160 A) = 0,06 Ω


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#1:  Mener jeg er forkert:

Ubatteri = 12V,  Istart = 160A, Ri = 17 mohm = 0,017Ω.

Upol = 12V - 160A*0,017Ω = 9.28V

Rkabler,max = U / I = ( 9,28V - 9,00V ) / 160A = 1,75 mΩ


Svar #3
28. oktober 2012 af MSchlamovitz (Slettet)

Hesch:  kan du redegøre for din formel: Rkabler,max = U / I = ( 9,28V - 9,00V ) / 160A = 1,75 mΩ?

 

Ifølge ohms lov er V = R x I, så jo højere R bliver, jo højere må V nødvendigvis blive, når I er konstant. Hvad er forklaringen?

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#3:  Vent ½ time, skal et ærinde.


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Batteriets pol-spænding:  Upol = U0 - Ri * I = 9,28V.

Startmotoren kvæver mindst 9,00V, så man kan tillade et spændingsfald over kablet på 0,28V fordi 9,28V - 0,28V = 9,00V.  Startstømmen er opgivet til 160A.

U = R * I  ⇔

R = U / I   eller om du vil:   R = ΔU / I.

Det er rigtigt, at en højere R-værdi giver højere spænding, men det jo ikke motorspændingen, der bliver større, men spændingsfaldet i kablet, med mindre spænding til rådighed for motoren til følge.  Fordobler du f.eks. Rkabel vil  du få et sændingsfald i kablet:  ΔU = 2 * 0,28V = 0,56V,  og spænding til rådighed for startmotoren bliver så: Umotor = 9,28V - 0,56V = 8,72V


Svar #6
28. oktober 2012 af MSchlamovitz (Slettet)

God forklaring. Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Beregning af max resistans (ellære)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.