Matematik

Hjælp til matematik- Proportionalitet

30. oktober 2012 af MirandaSulejmani (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa søde og rare mennesker:) Jeg tænkte på, om der ikke lige var nogle som ville være ekstra søde og hjælpe mig med et par matematikopgave? det drejer sig om noget om proportionalitet- bestemt ikke min stærke side. Her kommer så opgaverne:

 

1. Det oplyses, at variablen y er proportionel med variablen x. Til x-værdien 2,5 svarer y-værdien 4,375.

a. bestem proportionalitetsfaktoren.

b. udregny, når x=5,5.

c. udregn x, når y= 1,5

 

2. Det oplyses, at y er omvendt proportional med x. il x-værdien 7,5 svarer y-værdien 2.

a. bestem ligningen for sammenhængen mlm. x og y.

b. udregn y, når x= 0,5.

c. Udregnx, når y= 1,5

 

3. Olsens kat vil kun spise Findus kattemad og spiser hver dag en bestemt mængde. På 1 måned spiser katten 20 dåser kattemad.

a. fremstil en graf, der viser antal dåser y af kattemad i afhængighed af tiden x målt i dage.

b. opskriv en ligning for grafen og benyt den til at besvare følgende spørgsmål:

c. hvor meget spiser katten pr. dag?

d. hvor meget spiser den i hele sin levetid på 14 år?

 

 

Det var så det. Håber at der er en som kan hjælpe mig hurtigst muligt, da dette er en lektie jeg har til på fredag:)

 

MVH. Miranda

PS: I kan kontakte mig angående hjælp til denne opgave på min mail [email protected].


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2012 af PeterValberg

1a)

Ligefrem proportionalitet følger modellen:

Indsæt y = 4,375 og x = 2,5 og bestem proportionalitetskonstanten k

delspørgsmål 2) og 3) skulle "give sig selv", når du har fundet værdien for k

 

2) Omvendt proportionalitet følger modellen:

Indsæt de kendte værdier og bestem k, derfra skulle resten "give sig selv"

 

3) det drejer sig vist om ligefremproportionalitet:

y = k·x

hvor x er antal dage og y er antal spiste dåser kattemad

derudover ved du at på x = 30 dage spiser katten y = 20 dåser kattemad

Indsæt disse værdier og bestem k, - du har nu forskriften og du kan løse resten af opgaven

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hjælp til matematik- Proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.