Fysik

Opgave 256

30. oktober 2012 af nadja4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med jer

Jeg sider  her og laver en opgave som jeg her til sidst ikke rigtig kan komme videre med. det er den del, der hedder d og e.

opgaven lyder således:

en klods der vejer 300 gram glider ned ad et ru skråplan med hældningen 24 grader, med konstant fart.

a) samlede resulterende kraft på klodsen har jeg fået at vide at det er : 0 N, men jeg ved ikke hvordan man er kommet frem til det.

b) størrelsen af den kraft, der trækker nedad i skråplanets retning:

F(1) = 0,300 kg * 9,82 N/kg * sin (24) = 1,20 N

c)normalkraften:  Fn= m*g*cos(a)= 0.300 kg*9,82*cos(24)= 2,69 N

d) bestem gnidningskraften??

jeg kender ikke gnidningskoefficienten her, hvordan skal jeg så bergne den ??

e) Tilsidst skal jeg bestemme gnindningskoefficenten

Håber der er nogen der kan hjælpe mig, og kan se hvad de er jeg har lavet fejl i!


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2012 af peter lind

a) Det er fordi klodsen bevæger sig med konstant fart. Hvis kraften var forskellig fra 0 vil den accelerere.

d) brug at den totale kraft på klodsen er 0

e) Brug at gnidningskraften er gnidningskoefficienten *normalkraften


Svar #2
30. oktober 2012 af nadja4 (Slettet)

b) Hvis nu sætter den totale kraft på klodsen til at være lig med nu, hvordan kan jeg så bruge denne formel:

Fgnid= μ*FN, for her kender jeg kun normalkraften       


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2012 af peter lind

Du skal ikke bruge Fgnid= μ*FN til at finde gnidningskraften. Klodsen er påvirket af 3 kræfter, tyngdekraften, reaktion fra underlaget og gnidningskrafte, Ser du i planets retning er reaktionen fra underlaget 0, så det er kun  tyngdekraften og gnidningskraften, der er relevant i den retning.  Disse kræfter må derfor være lige store og modsat rettede.


Svar #4
31. oktober 2012 af nadja4 (Slettet)

svar#3

Jeg ved at tyngdekraften er lig med 2.94, da m*g= 0.300 *9.82=2.94

og gnidningskraften kan bergnes med coulobs gnindningslov

F_g=μ*m*g*cos(v), men jeg ved ikke hvordan dette skal løses, da jeg i den her tilfælde ikke kender μ og derfor går jeg i stå??????

Så hvordan kan tyngdenkraften og gnidningskraften være lige store og modsat rettede


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. november 2012 af peter lind

Du skal opløse tyngdektaften efter en retning parallel med planen og vinkelret på planen. Da kræfterne skal give 0 må tyngdekraftens komponent i planens retning være lige så stor men modsat rettet gnidningskraften.


Skriv et svar til: Opgave 256

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.