Biologi

Forklaring RQ over 1

01. november 2012 af Mixzo (Slettet)

Hej.

Jeg sidder og skal skrive en rapport, hvor formålet er: At bestemme hvor meget ilt en person maksimalt kan optage på et minut, samt at bestemme RQ under maksimalt arbejde.

Jeg sidder jo så med de her forskellige processer og beregner mig frem til at:

respiration af fedt må give RQ=0,7

Respiration af kulhydrat må give RQ=1

og en RQ=0.85 må være halvt af værd.

Nu ligger det jo så sådan, at stort set alle vores resultater ligger: RQ>1. og det ved jeg kan lade sig gøre, men ikke ved de normale forklaringer.

Jeg har fået forklaret, at man noget ekstra CO2 i blodet på en eller anden måde og at jeg kan kigge efter "Sodavandsligningen" og le chateliers princip.

Det er vidst noget med at når man arbejder maksimalt kan RQ blive større end 1, fordi man hyperventilerer.

Jeg vil gerne have en forklaring på hvad der sker?

Mvh


Svar #1
01. november 2012 af Mixzo (Slettet)

Okay, jeg har søgt mig til lidt på nettet.

Trådens link http://www.motion-online.dk/sundhed_og_vaegt/vaegt_og_fedtprocent/glem_fedtforbraendingszonen/

Her er 2 Citater fra en tråd på nettet.

"vito -> RQ-værdien er forholdet mellem udskilt CO2 og optaget ilt. Så længe du ikke arbejde maksimalt vil RQ-værdien kunne bruges til fortælle noget om fordelingen mellem forbrænding af fedt (RQ=0,7) og kulhydrat (RQ=1,0). Når du nærmer dig max, vil en masse af energien blive produceret anaerobt og der vil af den grund blive produceret meget mere CO2 end der bliver optaget ilt. RQ-værdien vil derfor blive højere end 1,0.

Kulhydrat er mere effektivt brændstof end fedt. For hver liter ilt man optager, kan der produceres mere energi med kulhydrat. Derfor er det smartest at kroppen bruger kulhydrat, når der skal arbejdes maksimalt."

 

"Ok, jeg skulle have skrevet "udskilt" i stedet for produceret. Når det anaerobe arbejde stiger falder pH-værdien i cellerne og i blodet, bl.a. fordi der sker en ophobning af mælkesyre. For at neutralisere den faldende pH-værdi i blodet forsøger kroppen at udskille ekstra CO2 ved at hyperventilere.

Veltrænede personer kan arbejde med en RQ-værdi på over 1 i adskillige minutter.

En detalje: retteligt bør man kalde det RER-værdien, når men taler om udåndingsluften (Respiratory Exchange Ratio)."

Det er svar 8 og 10 fra tråden, hvis man vil have sammenhængen
Har jeg fundet det rigtige?


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. november 2012 af Bankier (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeres forsøgsopstilling og fremgangsmåde er, men når man udfører beregninger af R og RQ er der mange mulige fejlkilder.

R (den respiratoriske kvotient) er mål i forholdet mellem CO2 og O2 i udåndingsluften.

R  = V CO2-udskilt) / (VO2- optaget)

Dette er hvad man fysisk måler!

 

Det man anvender R til er at man prøver at udtale sig om RQ (den metaboliske kvotient), som reelt er den rigtige udveksling  af CO2 og optag af O2 i vævene.

R= RQ når personen er i steady-state, dvs. personen ikke hyper eller hypoventilerer. 

 

Det lyder til, at jeres forsøgsperson har været lidt nervøs ( dvs har hyperventileret lidt). Dette har medført en for høj R.

DENNE R ER IKKE LIG MED RQ .

Hvorfor?

Fordi jeres person ikke er i steady state.

Hertil kan jeres målinger være foretaget for hurtigt evt. hvis belastningen er sat op ( som ved en kondicykel med modstand) . "Hans krop har ikke indstillet sig" og lungerne heller ikke.

 

 

   

 


Svar #3
10. november 2012 af Mixzo (Slettet)

Vores forsøg gik ud på at skulle forklarer hvorfor RQ kom over en, jeg endte med at svarer at det var fordi man udførte et maksimalt arbejde, dvs. som du siger, ikke et arbejde i steady-state.

 


Skriv et svar til: Forklaring RQ over 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.