Matematik

Diskret matematik

03. november 2012 af DrJonas (Slettet)

Vi betragter Z29.
i) Findx  0<x<29 så 3^61 (mod29)
ii) Har 6 et inverst element ved multiplikation i Z29 og i bekræf-
tende fald ønskes dette angivet.
iii) Betragt H = {6^m|m hørende til 2Z}. Med begrundelse ønskes antal ele-
menter i H angivet. (Vink: Man kan med fordel benytte at et
elements orden er divisor i gruppens orden).
iv) Angiv et element som har orden 4 i (Z29 \ {0}, ·).

Nogle gode idéer??


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2012 af peter lind

i) så hvad ?

ii) ja da 6 og 29 er indbyrdes primiske. Brug Euklids udvidede algoritme eller  prøv dig frem. Med kun 27 elementer at teste er det overkommeligt


Svar #2
03. november 2012 af DrJonas (Slettet)

hov, mangler noget tekst.. så 3^61 er ækvivalent med x


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2012 af peter lind

Du kan udregne 32 mod 29  33 mod 29 = (32 mod 29)*3 mod 29, 34mod 29 = ( 33 mod 29)*3 mod 29 eller mere generelt ai+1 mod n = (ai mod n)*a mod n. Med så små tal er det nemt at gennemføre i et regneark. Der findes også en meget effektiv algoritme til at beregne det. Hvis du kender den, så brug den i stedet.


Svar #4
04. november 2012 af DrJonas (Slettet)

Ok mange tak..

Svar #5
05. november 2012 af DrJonas (Slettet)

Har du nogle gode bud på iii og iv.. Har misset nogle sider og forelæsninger, som det sikkert nok fremgår


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2012 af peter lind

iii) Det forekommer mig noget meningsløst. Som jeg læser det er H de tal som kan skrives som 6m hvor m er et lige tal. Dem findes der indlysende uendelige mange af

iv) Prøv dig frem i et regneark beregn x4 mod 29 for alle kandidater. Dem der giver resultatet 1 er muligheder. der er 2 hvor du vil få 1 men som ikke dur. Det er 1 og 18. De har ordenen 1 og 2


Svar #7
05. november 2012 af DrJonas (Slettet)

Hvad hedder algoritmen til besvarelse af opgave i. Kan umiddelbart ikke kende den ved at se på opgaven, men hvis du har et navn, kan jeg hurtigt lige læse op på fremgangsmåden.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2012 af peter lind

Med forbehold: russisk bondealgoritme


Svar #9
05. november 2012 af DrJonas (Slettet)

har jeg umiddelbart hverken hørt eller læst om, men tak for svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2012 af peter lind

Her er en kort beskrivelse i psudoprogrameringssprog. Der skal findes xe mod n

trin 0  indlæs x, e og n. y:=1        y vil til slut indeholde resultatet

trin 1 c: = e mod 2                                     finder mindst betydende ciffer i e i 2 tals systemet

trin 2   e::=   heltal(e/2(                              fjerner sidste ciffer i totals systemet

trin 3   Hvis  c= 1           y:= (y*x) mod n

trin 4: x: = x2 mod n

Hvis e = o stop y = ex mod n ellers gå til trin 1


Svar #11
05. november 2012 af DrJonas (Slettet)

Kan godt forstå du synes det virker meningsløst nu i iii), har nemlig skrevet forkert.

Der skulle stå: Betragt H = {6^m (invers element)|m hørende til Z}. Med begrundelse ønskes antal ele-

menter i H angivet


Skriv et svar til: Diskret matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.