Matematik

find toppunkt på parabel

08. november 2012 af annekrogh93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

har fået stillet opgaven at skulle finde toppunkt i en parabel. 

opgaven lyder således: 

To funktioner f og g er givet ved
f(x)=x^2-7x+16   og   g(x)=x+1


Bestem f(8)
f(8)=8^2-7*8+16
=24 (det skulle være rigtige)

Grafen for f er en parabel

Bestem parablens toppunkt

det er er så den her jeg ikke kan finde ud af, for jeg vil jo mene at jeg skal bruge denne formel: 

d= b^2-4ac 
når jeg plotter mine tal ind fra foreskriften således: d=(-7)^2-4*1*16 får jeg = -15

hvilket ikke giver mening, da det ville betyde der ingen toppunkter er. 

HJÆLP


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte formlen for toppunktets koordinatsæt

(xT , yT) = (-b/(2a) , -d/(4a))

hvor d = b2 - 4ac er polynomiets diskriminant. Det er kun i forbindelse med bestemmelsen af polynomiets rødder, at fortegnet for d fortæller om røddernes antal. Parabelen har altid et toppunkt, uanset om der er reelle rødder eller ej.


Skriv et svar til: find toppunkt på parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.