Matematik

Hjælp til 2. gradsligning

11. november 2012 af KattenKetty (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lidt bøvl med denne andengradsligning:
b) x2-16x+28 = 0
a = 1
b = -16
c = 28
d = b2-4*a*c
For at finde diskriminanten, bruger jeg ovenstående formel og sætter mine tal ind.
-(-16)2-(4*1)*28 = (256-4)*28 = 7056
d = 7056
d>0 dvs. der er to løsninger
x = -b+√d/2a
x = -b-√d/2a
For at finde ud af, hvad x er, bruger jeg ovenstående formler.
x = (16+84)/2 = 50
x = (16-84)/2 = -34

- Har regnet den ud på Maple, for at se om jeg var kommet frem til de rigtige resultater, men maple giver mig svarene: 
x = 14 og x = 2
Er der nogle, der vil regne den ud for mig? Eller fortælle mig, hvad jeg har gjort galt? Det ville jeg blive rigtig glad for!


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2012 af Krabasken (Slettet)

d = 256 - 4 * 28 = 144


Svar #2
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Mange tak! Kan godt se nu, det skyldtes jeg havde glemt parentes..
Har lige en mere, som jeg har lidt problemer med, vil du kigge på den?
c) 2x2-3x+8 = 0
a = 2
b = -3
c = 8
d = b2-4*a*c
For at finde diskriminanten, bruger jeg ovenstående formel og sætter mine tal ind.
-(-3)2-(4*2)*8 =( 9-8)*8 = 8
d = 8
d>0 dvs. der er to løsninger.
x = -b+√d/2a
x = -b-√d/2a
For at finde ud af, hvad x er, bruger jeg ovenstående formler.
x = (3+2,82)/2 = 2,91
x = (3-2,82)/2 = 0,09

- Det kan ikke passe..


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. november 2012 af hbhans (Slettet)

Du har en regnefejl i diskriminanten.

d = 162 - 4*1*28 = 256 - 112 = 144

Maple har ret:  2*14 = 28 og 2 + 14 = 16 hvilket er hhv. ligningens sidste led og koefficienten til x med modsat fortegn (reglen om røddernes produkt og sum).

Prøv igen!


Svar #4
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Ja tak, jeg har fået den til at passe nu, dog har jeg lidt problemer med #2 nu ..


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. november 2012 af mette48 (Slettet)

c) 2x2-3x+8 = 0
a = 2
b = -3
c = 8
d = b2-4*a*c
For at finde diskriminanten, bruger jeg ovenstående formel og sætter mine tal ind.

Her er det så du laver fejlene

Hvor kommer - foran det der står i formelen
-(-3)2-(4*2)*8 = hvor blev minusset af? det skal godt nok ikke være der, men du laver en dobbelt fejl ved bare at fjerne det igen

( 9-8)*8 = 8 Det er kun (4*2) der skal ganges med 8
d = 8

d= (-3)2-4*2*8 = 9-64 = -56 der er ingen løsninger til ligningen


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. november 2012 af Krabasken (Slettet)

2x^2-3x+8 = 0
a = 2
b = -3
c = 8
d = b^2-4*a*c = 9 - 4*2*8 = -55

Negativ d betyder ingen løsninger

:-)


Svar #7
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Hvad mener du med, at jeg laver en dobbelt fejl ved at fjerne det igen?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2012 af mette48 (Slettet)

Du laver først en fejl ved at sætte - og derefter en fejl ved at fjerne minusset i dine udregninger. Dette tæller som 2 fejl (1 dobbeltfejl), ikke som nogle tror som 0 fejl


Svar #9
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Minus gange minus giver jo plus, derfor ophæver den jo sig selv og derfor fjerner jeg den..


Svar #10
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Har også fået den til at give -55 nu og kan godt se mine fejl.
Er der nogle, der kan forklare mig, hvorfor Maple giver mig dette svar?

Vedhæftet fil:c.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Don't worry -

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Fordi Maple regner med imaginære tal - det har du ikke lært om endnu -

Hvis man gør det, har enhver andengradsligning 2 rødder - reelle, hvis d > eller = 0 og imaginære, hvis d < 0

Sådan hænger det sammen!

:-)


Svar #13
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Åh okay, men mit svar -55 er altså stadig rigtigt, eller hvad? Selvom Maple giver mig det andet svar.
For min lærer har nemlig sagt, at vi skal regne den ud selv og derefter regne den ud på Maple, for at se om vi har fået det samme (rigtige svar). Jeg har jo ikke fået det samme som Maple, så ved ikke helt, hvad jeg skal skrive til det. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Nej - men nu kan du forklare din lærer, hvorfor Maple regner, som den gør ;-)


Svar #15
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Nej, hvad? Er mit svar -55 så forkert?
 


Brugbart svar (1)

Svar #16
11. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Dit svar er korrekt -

d = -55 og ligningen har derfor ingen reelle løsninger.

Hvis du betragter Maple's facitter nøje, vil du se, at der (foran rodtegnet) står et stort i.

Det betyder netop, at vi er ovre i de imaginære tal - og dem har du som sagt ikke lært om endnu.

Don't worry  ;-)


Svar #17
11. november 2012 af KattenKetty (Slettet)

Okay tusind tak! :-D


Skriv et svar til: Hjælp til 2. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.