Kemi

reaktion

11. november 2012 af Lalaaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Betragt følgende reaktion:

S2O8-2 (aq) + 3I- (aq) --> 2SO4-2 (aq) + I3- (aq)

Der er opnået nedestående sammenhænge mellem begyndelseskoncentrationer af reaktanterne og reaktionens begyndelseshastighed ved 25?C: [

S2O8-2                   ] [I-]/M                                    Begyndelseshastighed/Ms-1

 0,038                     0,060                                                1,5x10-5

0,076                      0,060                                                2,8x10-5

0,038                      0,120                                                 2,9x10-5

1) Bestem reaktionsordenen mht. hver reaktant og opskriv hastighedsudtrykket.

2) a. Beregn hastighedskonstanten ved 25?C (husk enhed)

b. Beregn reaktionshastigheden, når koncentrationen af begge reaktanter er 0,050 M.

Ved en temperatur på 25°C er aktiveringsenergien for reaktionen 55,1 kJ/mol. Fe2+-ioner kan katalysere reaktionen og aktiveringsenergien sænkes derved til 39,3 kJ/mol.

3) a. Forklar om hastighedskonstanten bliver større eller mindre, når der tilsættes en katalysator?

b. Beregn værdien af hastighedskonstanten efter tilsætningen af katalysatoren.


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2012 af kuerten15

http://laude.cm.utexas.edu/courses/ch302/others/order.pdf


Brugbart svar (3)

Svar #2
12. november 2012 af mathon

           v = k • [S2O82-]x • [I-]y

1)
           v2/v1 = ([S2O82-]2 / [S2O82-]1)x

           2,8/1,5 = (0,076 / 0,038)x

           1,86667 = 2x

           ln(1,86667) = ln(2)·x

           x = ln(1,86667) / ln(2)

           x = 0,900464

 

           2,9/1,5 = ([I- (aq)]2 / [I- (aq)]]1)y

           2,9/1,5 = (0,120 / 0,060)y

           1,93333 = 2y

           ln(1,93333) = ln(2)·y

           y = ln(1,93333) / ln(2)

           y = 0,95109

hvoraf
           v = k • [S2O82-]0,900464 • [I-]0,95109   og

2a)

           1,5·10-5 = k • 0,0380,9004640,0600,95109

            k = 1,5·10-5 / (0,0380,9004640,0600,95109)

            k = 0,00414

dvs

           v = (0,00414 M-0,851555/s)  • [S2O82-]0,900464 • [I-]0,95109

 

          


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. november 2012 af mathon

2b)
          v = (0,00414 M-0,851555/s)  • (0,050 M)0,900464 • (0,050 M)0,95109

          v = 1,6·10-5 M/s


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. november 2012 af mathon

3a)

          ln(k2/k1) = |ΔEa| / (R·T)

          |ΔEa| = |(39,3·103 J/mol) - (55,1·103 J/mol)| = 15800 J/mol

          R·T = (8,31451 J/(mol·K)) · ((273+25) K) = 2477,72 J/mol

 

          ln(k2/k1) = (15800 J/mol) / (2477,72 J/mol) = 6,37682

          k2/k1 = e6,37682

          k2 = e6,37682·k1 = 588,055·k1


3b)

          k2 = 588,055·(0,00414 M-0,851555/s) = 2,4346 M-0,851555/s          

 

 


Svar #5
13. november 2012 af Lalaaa (Slettet)

TUSIIIIIND TAAAAK !!!!

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. november 2012 af 4-you (Slettet)

hvad bliver reaktionsorden så??


Svar #7
15. november 2012 af Lalaaa (Slettet)

1.orden , fordi R2-værdien er lig med 1. Det kan du se på den graf du skal lave :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. november 2012 af TigerStriber (Slettet)

kan ikke lave nogen graf der giver en ret linje, har samme opgave...er det ikke nok at sige at koncentrationen af det ene stof fordobles når den anden holdes konstant, og begyndelseshastigheden tilnærmelsesvis også fordobles, så derfor må det hver en 1. ordens reaktion mht. hvert stof?


Brugbart svar (2)

Svar #9
17. november 2012 af Friksomfræk (Slettet)

Hvor kommer de -0,851555 fra ? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. november 2012 af Lillozz (Slettet)

Jeg forstår ikke 3a og 3b.


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. november 2012 af mossegaard (Slettet)

Mathon, kan du ikke lige forklare hvad den samlede reaktionsorden bliver samt hvordan du kommer frem til det. 

vh. Mosegaard. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. november 2013 af nadiaChristensen (Slettet)

Nogen der ved hvad den samlede reaktionsorden bliver??

Altså jeg fik reaktionsorden for S2O82- blive 1 og for 3I- blive 2?'

Er den samlede så ikke 3.ordens?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. november 2014 af Trineeee (Slettet)

Mathon:

I dit svar på 3a) 

Hvad er argumentet for at det er den nummeriske værdi af delta Ea der benyttes?
 

Mvh Trine


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. november 2020 af tommy1337

@mathon, det ville være rigtig rart, hvis du kunne fortælle hvordan du finder -0,851555 i #2.

God aften :-)


Skriv et svar til: reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.