Matematik

Kædepumpen - Matematik aflevering

11. november 2012 af amnda (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe den opgave an. 

Opgavens "forord": 

Mængden af vand, der bliver pumpet op med en kædepumpe, afhænger af, hvor mange gange drivhjulet drejer rundt. Den mængde vand, som kædepumpen kan pumpe op på et minut, kan beskrives på ved funktionen:

                  y = 3,1x               (   y :   Vandmængde i liter,     x : Antal omdrejninger i minuttet  )

 

Selve opgaven:

Afsæt en passende enhed på y-aksen i kordinatsystemet på svararket, og tegn grafen for funktionen. 

 

Håber i kan hjælpe, se evt. den vedhæftet fil for at se kordinatsystemet :-) 

Vedhæftet fil: Blækregning 2 001.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2012 af hbhans (Slettet)

Der er tale om en ret linie: y = a x + b, hvor a er hældningen og b er det stykke der afskæres på y-aksen.

Her er a = 3.1 og b = 0; a = 3.1 betyder at hver gang man går 1 enhed ud af x-aksen skal man gå 3.1 enheder op ad y-aksen, og b = 0 betyder at linien går gennem punktet (0,0). Nu kan du tegne linien.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2012 af frejapigendk (Slettet)

Hej. Funktionen f(x)=3,1x er en lineær funktion, som generelt kan skives efter modellen: 

f(x)=ax+b

hvor: 

- a er hældningkoefficienten; dvs. det tal, som y-værdien vokser med, når x vokser med en. 

- b er den i værdi, som har x-værdien 0 - dvs. grafens skæring med y-aksen. 

For den aktuelle funktion er b=0 og a=3,1, hvilket betyder, at når du går 1 hen ad x-aksen, så skal man gå 3,1 op ad y-aksen. 

 

Denne viden om konstanterne a og b, kan du bruge, når du skal tegne grafen, idet du skal kende 2 punkter, som du så kan tegne en linje igennem. Du gør følgende: 

 

- det første punkt tegner du i (0,0), hvilket altså svarer til din b-værdi. 

- det andet punkt findes ved at gå en hen ad x-aksen og 3,1 op ad y-aksen ud fra punktet (0,0). 

- derefter tegnes en linje igennem de 2 punkter, hvorefter opgaven er løst...

 

 


Skriv et svar til: Kædepumpen - Matematik aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.