Matematik
Rumfang af omdrejningslegeme
Hej!
Har en opgave der lyder:
En formgiver har designet krystalglas med den form som figur 1 viser. Glasset har en form der fremkommer, når parablen y = k .x2 roteres omkring y-aksen
a) Bestem konstanten k når h = 10,0 cm og r = 4,00 cm. (svar: 5/8)
Beregn herefter glassets rumfang (svar: 9817.48 cm3)
b) I handlen er henholdsvis 75, 200 og 300 cm3 normale værdier for glassenes rumfang.
Beregn med samme k-værdi som før passende dimensioner ( hog r ) for et af de 3 rumfang, når glasset er som på figur 1.
--------
a'eren har jeg besvaret, men ved ikke helt hvordan jeg skal løse opgave b.
Svar #1
12. november 2012 af mathon
h(x) = k·x2
volumen fremkommet ved en 360º's srejning om y-aksen
Vy = 2π·0∫r x·(h(x)·dx
Svar #2
12. november 2012 af peter lind
Dit svar på rumfanget er forkert. Hvis du lægger en cylinder uden omglasset vil dets rumfang være π*r2*h =160π cm3 hvilket er meget mindre end dit resultat.
b) Du skal udregne rumfanget generelt med r og h som parameter. Så kan du bagefter sætte nogen værdier for r og h ind, der ser rimelig ud.
Svar #3
12. november 2012 af mathon
Vy = 2π·0∫ r x·h(x)·dx = 2π·0∫ r x·k·x2dx = (2π·k) • 0∫ r x3dx
specifikt
Vy = (2π·(5/8)) • 0∫ 4 x3dx
Vy = (5π/4) • 0∫ 4 x3dx
Svar #4
12. november 2012 af fissanmand (Slettet)
Kan det så passe rumfanget skal være 251?
2 * pi * 0∫4 (x*f(x)) dx = 251.327
hvor f(x) = 5/8x2
Er stadig ikke med på fremgangsmåden i opgave b.
Svar #5
12. november 2012 af mathon
Vy = (5π/4) • 0∫ 4 x3dx = (5π/4) • [(1/4)x4]04 = (5π/4) • (1/4)·44 = 5π·44-2 = 5·42·π = 80π ≈ 251,327
Svar #6
12. november 2012 af fissanmand (Slettet)
Svar #7
12. november 2012 af mathon
75 cm3
Vy = (2π·(5/8)) • 0∫ r x3dx = (5π/4) • 0∫ r x3dx
75 = (5π/4) • 0∫ r x3dx
(60/π) = 0∫ r x3dx = (1/4)•r4
(240/π) = r4
r = (240/π)1/4 ≈ 5,25
h(x) = (5/8)·(5,25)2 ≈ 17,23
Svar #8
12. november 2012 af mathon
rettelse
75 cm3
Vy = (2π·(5/8)) • 0∫ r x3dx = (5π/4) • 0∫ r x3dx
75 = (5π/4) • 0∫ r x3dx
(60/π) = 0∫ r x3dx = (1/4)•r4
(240/π) = r4
r = (240/π)1/4 ≈ 2,96
h(x) = (5/8)·(2,96)2 ≈ 5,48
Skriv et svar til: Rumfang af omdrejningslegeme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
