Fysik

Beregning af Mars´ sideriske omløbstid, T?

12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

Hej

Hvordan beregner man Mars´ sideriske omløbstid, T, idet den synodiske omløbstid er bestemt til S = 780 døgn. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

For en planet som Mars, hvis bane omkring Solen ligger uden for Jordens bane, gælder der denne sammenhæng mellem den sideriske omløbstid T og den synodiske omløbstid S og Jordens egen sideriske omløbstid E :

1/S = 1/E - 1/T


Svar #2
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

#1

Skal man så sige:

1/780døgn = 0,00123

?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal isolere S af den angivne ligning og så indsætte værdierne for T og E .


Svar #4
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

#3

Hvordan finder jeg værdierne for T og E ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Værdien for S er givet i opgaven. Værdien for E er 1,00 år . Man skal isolere T. Jeg fik vendt det forkert rundt ovenfor.


Svar #6
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

#5

Så T = 780døgn og E = 1år. ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal bestemme T ud fra den givne værdi af S og E.


Svar #8
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

#7

1/S = 1/E - 1/T

1 / 780døgn = 1 / 1 år - 1 / T

solve ( 1/780døgn = 1/1år - 1/T , T) 

T = 1,00128

 

?


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Vær lige lidt omhyggelig med de enheder. S = 780d, E = 365,24d , så

1/T = 1/E - 1/S ,

og dermed

T = (S·E) / (S - E) = 687d

 


Svar #10
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

#9

Tusind tak for hjælpen. Hvad er T´s enhed?


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det står jo angivet som "d" i #9 , døgn. Man er nødt til at omregne de indgående størrelse til samme enhed, før man kan benytte formlen.


Svar #12
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

#11 Tak for hjælpen.

Så hvis man skal beregne Jupiters sideriske omløbstid, T, og den har synodisk omløbstid på 399 døgn. Skal man så gøre således:

T = (399døgn·365,24døgn) / (399døgn - 365,24døgn) = 4317døgn


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja. Det kan man passende omregne til år i stedet for.


Svar #14
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

4317døgn = 11,83 år = 11år 

Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #15
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, men det skal ikke rundes ned til 11 år.


Svar #16
12. november 2012 af Chokokolade (Slettet)

12 år :)


Brugbart svar (2)

Svar #17
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Svaret er 11,83 år eller 11,8 år; men det er lidt for groft at runde det til et helt antal år.


Skriv et svar til: Beregning af Mars´ sideriske omløbstid, T?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.