Matematik

Differ/taylorpoly opgave

16. november 2012 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har brug for hjælp til en svær opgave:

Lad f(t) være en funktion og betegn med ˜ f5(t) dens 5. ordens Taylorpolynomium med udviklingspunkt 1/2
Det opgives yderligere f(6)(s) ≤  9 for alle s mellem 0 og 1. Giv nu en
øvre grænse for den numeriske værdi af fejlen, der begås ved at tilnærme f (1) med ˜ f5(1). Det vil
sige giv en øvre grænse for udtrykket f(1) - ˜ f5(1).

 

Ved virkelig ikke hvad jeg skal i denne opgave andet end at bruge "Lagranges form for restleddet" hvilket er svært at forstå da jeg ikke har en ligning med kun f(t) og ik lig et eller andet.

 

 


Svar #1
16. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Skal vel bruge denne formel på en eller anden måde.

 

P2(t) = f(a) + f'(a)(t-a) + (f''(a)/2!)*(t-a)2


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2012 af peter lind

Du skal bruge Lagrange restleddet  |f(6)(s)| ≤ 9   (jeg går ud fra at det er en mangel, at du ikke har sat numerisk tegn. Ellers vil oplysningen ikke kune bruges til noget)


Svar #3
16. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Ja, det er en fejl fra min side at jeg ikke har sat det. Problemet er at jeg ikke helt forstår hvad det er jeg skal :S

Har en formel i bogen der hedder:

f(t) - fn(t) = fn+1(s)  /  (n  + 1) !

Men har jo stadig ingen ligning? har jo kun f(t)? kan jeg da ik bruge så meget til.. eller?


Svar #4
16. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Er det ikke bare at sætte ind? skal jo ikke beregne noget talorpolynomi halløj når jeg ik har en ligning?

Vil det så ikke være:

f(t) - f5(t) = f5+1(s)  /  (5  + 1) !

9/720 da f(6)(s) var lig eller mindre end 9?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2012 af peter lind

Ideen og resultatet er rigtig; men det skal skrives mere omhyggeligt op. Dels skal du have numerisk tegn. Dels bør du have et mellemresultat hvor også s indgår.


Svar #6
16. november 2012 af Raaydk (Slettet)

f(t) - f5(t) (5 mærke) kan vel kun skrives sårn. Der er ikke noget taylorpolynomium der kan regnes ud uden nogen ligning. når jeg differentiere f(t) 5 gange får jeg jo bare f5(t).

udviklingspunktet 1/2 ved jeg skam ik lige hvad jeg skal bruge til.

 

Resultat: 

| f(1/2) - f5(1/2) | =  | f(6)(s) | / 6!

9 / 1*2*3*4*5*6

9/720

Vil det være godt nok?, ellers må du forklare hvad for noget der skal skrives mere omhyggeligt, som sagt det er min første opgave med Lagranges restled, og ska jo gerne kunne den til eksamen ^^


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2012 af peter lind

Det stemmer ikke helt med hvad du har skrevet i #0

| f(s) - f5(s | =  | f(6)(s')s6 | / 6! ≤ |f6)(s')||s6|/6! ≤ 9*1/6!


Svar #8
16. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Er det et resultat du har skrevet?, forstår det ik helt.

det første led: | f(s) - f5(s | hvorfor er det s og ikke 1 taller. som sårnher: | f(1) - f5(1) |

| f(6)(s')s6 | / 6! her har du s(mærke) og S6. hvor kommer de fra?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2012 af peter lind

Jeg har gjort det lidt mere generelt. Du kan godt skrive 1 tal i f(s) men ikke i f(6)(s') Her skal funktionen tages i et ukendt punkt mellem 0 og s. Det er derfor jeg skriver s' der. s6 indgår i fejlleddet 


Skriv et svar til: Differ/taylorpoly opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.