Matematik

En opgave

18. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har fået en opg, der ser således ud:

Prisen på en pose kartofler stiger med 2,5 kr pr år efter 2007, hvor den kostede 19 kr.
Opskriv en forskrift for den funktion, der beskriver prisen på en pose kartofler som funktion af antal år efter 2007.

Jeg har sagt:
f(x)=19*1,025x

Er der rigtigt?

Hvis det ikke er, kan i så ikke være søde og fortælle mig, hvad jeg har lavet forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2012 af PeterValberg

Det er en lineær funktion

f(x) = 2,5x + 19

hvor x er antal år efter 2007
f(x) er prisen i kr for en pose kartofler

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
18. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Nå. Mange tak. 

Troede at det var en eks. funktion. 

Mange tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2012 af PeterValberg

Det ville det have været, hvis den årlige prisstigning havde været givet i procent
(fx "prisen på en pose kartofler stiger hvert år med 7%, i 2007 kostede den ....")

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
18. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Mange tak. 

Er lige lidt i tvivl om en sidste opg. 

Den ser sådan her ud:

Mængden af noget radioaktiv stof falder med 8% pr år.

Opskriv en forskrift for den funktion, der beskriver mængden af radioaktiv stof som funktion af antal år. 

Men hvordan kan jeg gøre det, når jeg ikke ved hvad b er?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2012 af hbhans (Slettet)

Kaldes mængden af radioaktivt stof til at begynde med for M0 fås mængden efter 1 år:

M1 = M0 - M0*8/100 = M0(1 - 8/100), og efter 2 år:

M2 = M1 - M1*8/100 = M0(1 - 8/100) - M0(1 - 8/100)*8/100 = M0(1-8/100)2

og efter n år :

Mn  = M0(1-8/100)n  = M0*(92/100)n

 


Skriv et svar til: En opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.