Matematik

Hjælp til lidt matematik uden hjælpemidler

22. november 2012 af LTS81 (Slettet) - Niveau: B-niveau

e2x=ex+2

DM=x>0

Jeg bruger substidutionsmetoden

ex=z

z2=z+2

z2-z-2=0

d=(-1)2-4*1*(-2)=9

z=-(-1)±√9/2*1=2 og -1
 

Jeg ved at facit er ln(2), men hvordan skriver jeg mig videre herfra?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2012 af peter lind

Du skal løse ligningen ex=r, hvor r er en af dine fundne løsninger til andengradsligningen. eksponentialfunktionen er positiv for alle x så ligningen ex=-1 har ingen løsning., så det er blot at løse ligningen ex=2


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. november 2012 af SuneChr

# 0 

Når du benytter substitutionen  z = e, må du i samme linje bemærke, at ex > 0 for alle x ∈ R ,

så du derved undgår den negative rod i ligningen med z.

Vi har jo,  ex = 2   ⇔  x = ln 2 ,  da ln x og ex er hinandens inverse funktioner.

Du bruger ikke ensbetydende tegn i dine slutninger, derfor må du slås med den negative rod.   


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. november 2012 af hbhans (Slettet)

e2x = ex + 2 = ex + eln(2) = ex + ln(2)

Heraf fås 2x = x + ln(2) og altså x = ln(2)


Svar #4
22. november 2012 af LTS81 (Slettet)

mange tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. november 2012 af SuneChr

# 3

ex + eln 2 = ex + ln 2      ?      Hvor stammer den "regel" fra ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. november 2012 af hbhans (Slettet)

Ja, det må du sgu' nok spørge om. Der var jeg vist lidt for hurtig. Men facit ln(2) er godt nok:

e2ln(2) = eln(2) + 2

22  = 2 + 2

UNDSKYLD!


Skriv et svar til: Hjælp til lidt matematik uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.