Fysik

Konstanters fysiske betydning?

23. november 2012 af kidflux (Slettet)

Jeg er i en fysikopgave om henfaldsloven blevet spurgt hvad konstanterne A og C i en eksponentiel forskrifts' fysiske betydning er. Forskriften er taget fra en graf med x som tid og y som tælletal, derefter er der lavet 'curve fit' og valgt forskrift som natural exponent (B er fjernet).

A*e^(-C*x)

?


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. november 2012 af peter lind

A er tælletallet for x=0. C (kaldes normalt i fysik for k) er henfaldskonstanten. I tabeller opgives ofte halveringstiden. Den kan findes som ln(2)/C ( ln(2)/k)


Svar #2
23. november 2012 af kidflux (Slettet)

Så jeg kan skrive at A er lig tælletal (altså tidens gældende radioaktivitet) og at C er henfaldskonstanten (altså den konstant Bariums radioaktivitet halveres med) ?

Får halveringstid til :

T_½=(ln?(2))/(ln?(0,004075))=-0,12596

hvordan kan jeg kommer jeg med dette tal nærmere noget der kan ligne tabelværdien på 153 sekunder?


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. november 2012 af peter lind

A er ikke tælletallet. Det varierer med tiden. Det er tælletallet til tiden 0 altså ved start.

 Jeg kan ikke se hvad du mere præcist har gjort; men hvis C er som nævnt i #0 er det formentlig forkert aflæst formel

t½ = ln(2)/C


Svar #4
23. november 2012 af kidflux (Slettet)

Mange tak, ja jeg havde divideret med ln(2)/ln(C)- der var fejlen.


Skriv et svar til: Konstanters fysiske betydning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.