Matematik

Hints til hvordan denne kan udregnes?

27. november 2012 af Jiji87 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 11


En funktion  f  er givet ved:

f(x) = -x4-2x3+3x3+1

f'(x) = -4x3-6x2+6x

 

- Bestem en ligning for tangenten t til grafen for  f  i punktet P(- 2, f(- 2))

 

Svar: Tangentligning: 5-4x



Tangenten t er også tangent til grafen for  f  i et andet punkt Q.

- Bestem koordinatsættet til punktet Q.

Tænker man muligvis skal brug hældningen af den tangentligning man har fundet i det forgående spørgsmål!?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Du har regnet din tangentligning forkert, hvis din funktionsforskrift er f(x)=-x4-2x3+3x3+1

 

y=f'(x)*(x-xo)+f(x)

y=f'(2)*(x-2)+f(2)= -20*(x-2)-7 = -20x+33

 

Dvs. ligningen til tangenten t til grafen for f i p(2,f(2)) har ligningen: y=-20x+33, hvis det er overstående funktion..

 

 

Mener du ikke: f(x)=-x4-2x3+3x2+1   ???

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Glem det overstående! Overså et minus, derfor gav det ingen mening!!!

 

 

Du skal sætte ligningen for din tangent lig med forskriften for din funktion f. Løsningen til ligningen svarer til 1. koordinaten til punktet Q. For at finde anden koordinaten, beregner du blot funktionsværdien af 1. koordinaten til røringspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Tangenten t har hældningskoefficienten -4 . Man finder x-koordinaterne til alle de røringspunkter, hvor grafen for f(x) har en tangent med hældningskoefficient -4 ved at løse ligningen

f '(x) = -4 .

Det er en 3.-gradsligning, men man ved allerede, at x = -2 er en løsning, hvorfor man kan reducere ligningen til en 2.-gradsligning, der let kan løses. For hver af de resterende løsninger x0 skal man så undersøge, om punktet (x0 , f(x0)) ligger på tangenten t.

 

#2

Det er ikke tilstrækkeligt blot at finde skæringspunkter mellem tangenten t og grafen for f(x). Man skal så også undersøge, om tangenten til grafen i disse skæringspunkter har samme hældningskoefficient som tangenten t.


Skriv et svar til: Hints til hvordan denne kan udregnes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.