Fysik

forstår ikke denne opgave

29. november 2012 af benjaminlund (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 7: En meget sløv kogeplade

En person sætter sig for at koge noget vand. Han benytter en meget sløv kogeplade, der omsætter energi med effekten 75W. Desuden benytter han en håndmixer med effekten 150W og en nyttevirkning på 50% til at opvarme vandet. Opvarmningen varer i 10 min

a. Hvad er den tilførte varme til vandet?
b. Hvad er det udførte arbejde på vandet?
c. Hvad er ændringen af vandets termiske energi?

 

hvad menes der med nyttevirkning, og alt andet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Håndmixerens nyttevirkning med hensyn til at opvarme vandet er 50%, dvs. at 50% af håndmixerens effekt benyttes til at opvarme vandet. Læg de to effekter sammen og gang med tiden.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. november 2012 af hesch (Slettet)

#1:  Grundet tilsvarende opgaver kommer jeg i tvivl her:

a)  Er varme = energi ?

b)  Er energi = arbejde ?

c)  Er Δtermisk energi = tilført energi    ( virkningsgrad = 100% ) ?

Måske dumme spørgsmål: men ad linie 1.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Varme er energi. I a skal man beregne, hvor meget varmeenergi, der tilføres. Kogepladen anses her for 100% effektiv m.h.t opvarmning af vandet, og håndmixeren er 50% effektiv, så som jeg ser det, er den samlede effekt, der benyttes til opvarmning af vand, da 75W + 150W·50% = 150W .

Noget det af håndmixeren ydede arbejde overføres til vandet som mekanisk energi, gennem piskerisene, der roterer. Det er ikke oplyst, hvor meget; måske skal man antage, at de 50%, der ikke udnyttes til opvarmning, overføres til vandet som mekanisk energi. I så fald udføres der arbejde på vandet med effekten 75W.

Ifølge en anden af trådstarters tråde fra samme dag i fysikforumet er svaret i c) lig med summen af svarene i a) og b).


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. november 2012 af hesch (Slettet)

#3:  Du svarer jo slet ikke på mine spørgsmål. Dog henviser du til opgavens oplysninger i dit sidste afsnit.

Det jeg spørger til er din mening/opfattelse af varme/arbejde/energi ( forskelle og ligheder ).


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er vel klart, at både varme og arbejde er former for energi. Dine spørgsmål var vel inspireret af opgavens 3 delspørgsmål, som jeg forsøgte at komme lidt tættere på, så jeg forstår ikke, hvorfor du skriver, at jeg ikke svarer på dine spm.


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. november 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Det gjorde jeg fordi jeg pr. automatik tænkte:  piskeris → bevægelsesenergi → dæmpning → varme. Konklusion: Piskeriset laver også varme, og dermed er svaret på opgavens a) = svaret på opgavens b). Men ved gentagen gennemlæsning af opgaven kan jeg nu se, at "automatikken tog overhånd".

Mine spørgsmål er foranlediget af, som skrevet i #2: Grundet tilsvarende opgaver.  Jeg var ved at gå i panik over, ikke at kunne "forstå" opgaverne. Men jeg må prøve at gå over i manuel mode.


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. november 2012 af 1mitstudie (Slettet)

#2

ja det er et af de helt stor Spørgsmål  inden for fysiken " hvad er energ ?i" det er noget meget abstrakt,,, men hvis man antager energi  i sin reneste form at være ren elektromagnetisk stråling, så er man nok på rettevej.

Så tænker man sig en beholder med vand betrålet med elektormagnetisk stråling så vil temperaturen i vandet stige... det er så termisk energi ,,, termisk energi er ligmed bevægelse i dette tilfæld indbyrdes mellem  vandmolekylerne ......... bevægelse  er stort set det samme som arbejde, stort set :-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. november 2012 af 1mitstudie (Slettet)

der er fandens mine svar kommer altid ind langt nede i listen jeg sendte det ind lige efter svar #2 ,,, en eller anden dag må jeg finde ud af hvorfor det så altid taber og bliver smidt ind langt nede af svar listen !

'


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Måske glemte du at trykke på knappen "Opret svar". Svarene nummereres i den rækkefølge, de modtages på Portalen.


Svar #10
01. december 2012 af benjaminlund (Slettet)

forstår stadig ikke opgave b

q=m*c*delta T

 

men vi kender ikke massen af vandmassen? der må være noget galt, eller er der en af jer der rent faktisk kan løse den, og vise mig det?


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis ikke der sker tab til omgivelserne, er det udførte mekaniske arbejde lig med den del af håndmixerens ydede energi, der ikke benyttes til at opvarme vandet, dvs effekten 150W·(1-50%) = 75W. Læs #3.


Skriv et svar til: forstår ikke denne opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.