Fysik

hastighed af elektron

30. november 2012 af henrylarsen (Slettet)

En elektron med energien 2 KeV bevæger sig i en elektronstråle. Beregn dens hastighed. Beregn dens tilhørende bølgelængde.

Jeg går ud fra, at jeg først skal bestemme bølgelængden vha: 

lampda= h/(m*v) - men jeg kan ikke rigtigt finde ud af hvad (m*v) er?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2012 af mathon

 

       kinetisk energi
                                 (1/2)·me·v2 = 2 keV = 3,20435·10-16 J

                                 v2 = 2·(3,20435·10-16 J) / (9,10939·10-31 kg) = 7,03528·1014 (m/s)2

                                 v = ( 7,03528·1014 (m/s)2 )1/2 = 2,65241·107 m/s

 

    associeret De Broglie-bølgelængde                          

                                λ = h/(me·v)

                                            me·v = (9,10939·10-31 kg) · (2,65241·107 m/s) = 2,41618 kg·m/s

                                λ = (6,62608·10-34 kg·m2/s) / (2,41618 kg·m/s) = 2,74237·10-11 m

 


Svar #2
30. november 2012 af henrylarsen (Slettet)

Mange tak!

næste spørgsmål lyder:

Beregn afstanden mellem interferensstriberne, når elektronstrålen passerer en dobbeltspalte med en spalteafstand på 50 nm.

her tænker jeg, at jeg skal bruge formlen x= (n*lampda*a)/(kvadratrod(d^2-(n*lampda)^2))

jeg har bare problemer med at få fyldt den ud med tal..

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2012 af mathon

 

interferensstribeafstand

                                    a = √( d2 - λ2 ) = √( (50nm)2 - (0,0274237 nm)2 ) ≈ 50 nm

           


Skriv et svar til: hastighed af elektron

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.