Kemi

Hvor mange liter på 1,46 g??

04. december 2012 af MigXXX (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, jeg har et spørgsmål som jeg er en smule i tvivl om. 
Jeg håber meget på jeres hjælp! Her er opgave:

Chlor fremstilles efter nedenstående reaktionsskema:

2 KMnO4 + 16 HCl ? 5 Cl2 + 2 KCl + 2 MnCl2 + 8 H2O

Hvor mange liter chlor (20 °C, 1 atm) kan der udvikles af 1,46 g HCl?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2012 af mathon

 

                                                            2 KMnO4 + 16 HCl   --->   5 Cl+  2 KCl  +  2 MnCl2  +  8 H2O
ækvivalente mængder                                           16 mol            5 mol   
ækvivalente mængder                                      16•36,465 g        5 mol                 
ækvivalente mængder                                         583,440 g        5 mol        
ækvivalente mængder                                            1,46 g               n


                                      n / (5 mol) = (1,46 g) / (583,440 g) = 0,002502

                                      n = 0,002502 • (5 mol) = 0,01251 mol Cl2
som ved
20°C, 1 atm
                    har voluminet

                                 V = n•R•T/p = (0,01251 mol) • (0,082058 atm•L/(mol·K)) • ((273,15+20) K) / (1 atm)
                                              
                                                                 V =  0,3009 L ≈ 301 mL


 

                                     
       


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. december 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Mathon det var en non forklaring ..syntes jeg sådan bare lige.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2012 af mathon

@#2
               man skal jo som et minimum kunne slå op i Det Periodiske System,
               regne forholdsregning
               og indsætte i idealgasligningen

   for at gøre sig forhåbning om blot en nogenlunde acceptabel kemieksamenskarakter,
   hvis det hele ikke skal ende i ren non-præstation.

   Det gør jo ikke noget, at det kan spores, at man har lært noget i folkeskolen, som kan genopfriskes.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. december 2012 af mathon

sproglig korrektion:

Det gør jo ikke noget, at det kan spores, at man i folkeskolen har lært noget, som kan genopfriskes.


Svar #5
04. december 2012 af MigXXX (Slettet)

Jeg kan sådan overordnet godt forstå hvad man skal. 
Men.. Kan du ikke skrive den igen, også undervejs forklare hvad du gør?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. december 2012 af mathon

#1


 

                                                            2 KMnO4 + 16 HCl   --->   5 Cl+  2 KCl  +  2 MnCl2  +  8 H2O
ækvivalente mængder                                           16 mol            5 mol   
ækvivalente mængder                                      16•36,465 g        5 mol            da M(HCl) = 36,465 g/mol     
ækvivalente mængder                                         583,440 g        5 mol        
ækvivalente mængder                                            1,46 g               n


          almindelig forholdsregning:
                            n / (5 mol) = (1,46 g) / (583,440 g) = 0,002502      

                                      n = 0,002502 • (5 mol) = 0,01251 mol Cl2
som ved
20°C, 1 atm
                    har voluminet

        anvendelse af idealgasligningen

                        p•V = n•R•T              R = 8,31451 J/(mol·K)    =      0,082058 atm•L/(mol·K)

hvoraf

                                 V = n•R•T/p = (0,01251 mol) • (0,082058 atm•L/(mol·K)) • ((273,15+20) K) / (1 atm)
                                              
                                                                 V =  0,3009 L ≈ 301 mL


 

                                     
      


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. december 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Ja jeg fatter stadig ikke en brik af hvad du siger Mathon ,,, det roder og er fyldt med indforståelser... det er stadig ikke noget der ligner undervisning men bare en opremsning af indforståelser som uden forstående så klart ikke har nogen kendskab til...

Min sidste indsats her i denne tråd skal være at jeg har brugt dagen på at finde et site der kan bruges af spørgeren til at få klarhed over problematiken udover en formelsamling som nok ikke giver meget mere indsigt i sagen for en der ikke har et indgående kendskab til Kemi. hvilket man jo må formode spørgeren ikke har for så havvde han jo nok ikke spurgt.

http://www.webqc.org/balance.php som nu også er blevet tilføjet minne favoritter ,,, den skal jeg nok få glæde af om ikke andet end sparet tidsforbrug ,,, det er nemmerer end papir og blyant.

 

 


Svar #8
05. december 2012 af MigXXX (Slettet)

Tak for hjælpen! Kan du måske hjælpe mig igen? Vi er lige begyndt på kovalente bindinger (har også lavet et opslag herinde). 
Hvad gør jeg når jeg skal finde ud af om: N2O3 er ren kovalent, polær eller en ionbinding? 
Altså ligesom hvis jeg skal finde NaBr, så hedder den: 2,8-0,9= 1,9  dvs. ionbinding 
Det eneste som forvirre mig, er simpelt tallene. 

Håber du kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. december 2012 af mathon

 

             


Svar #10
06. december 2012 af MigXXX (Slettet)

Tak, men det ved jeg godt :-) 
- det er mere selve ''regnestykket''


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. december 2012 af mathon

 

                                                ...det er ikke kun et "regnestykke"
     men nok så meget     
                                                   et spørgsmål om molekylets spatiale struktur                  


Svar #12
06. december 2012 af MigXXX (Slettet)

Det ved jeg godt. Men tror min lærer vil kigge lidt på min aflevering, vi er ikke kommet så meget i dybden med det endnu, det er blot at talene forvirre mig, når jeg skal opstille dette ''regnestykke''.


Skriv et svar til: Hvor mange liter på 1,46 g??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.