Matematik

Matematik - hjælp

04. december 2012 af Dising (Slettet) - Niveau: A-niveau

Undskyld jeg sådan trænger mig sådan på her i aften.....

Jeg er bare igang med at repetere lidt matematik og er støt på nogle opgaver som jeg ikke kan løse og har lidt svært ved.

opgaven er linket som et billede, gad ikke at skrive det op ;)

Vedhæftet fil: Matematik opgaver.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Her er opgaven

a) Skæringspunkterne med akserne finder man ved at sætte x = 0 og løse for y, og ved at sætte y = 0 og løse for x.

b) Beregn y'(x) ud fra den implicit bestemte funktion og beregn så y'(x) i de to punkter. Vis, at de to værdier er lige store.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2012 af lfdahl (Slettet)

Hvor langt er du selv kommet med den?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2012 af peter lind

a. skæring med x aksen sker for y = 0, skæring med y aksen sker får x =0. Løsningerne kan iøvrigt aflæses af grafen.

b. Foretag en implicit differentiation af ligningen og indsæt de givne punkter. Det giver  ligninger til bestemmelse af y' Vis at løsningen til de 2 fremkomne ligninger giver identisk resultat

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2012 af PeterValberg

Umiddelbart skulle jeg mene, at:

Skæring med x-aksen betyder y = 0

Skæring med y-aksen betyder x = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
04. december 2012 af Dising (Slettet)

Det er nok mest opgave a, som jeg ikke helt ved hvordan den skal løses....


Svar #6
04. december 2012 af Dising (Slettet)

Forstå ikke helt det Peter Valberg skriver 


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Spm a) er forklaret i #1, #3, og #4.

Kurven er beskrevet ved ligningen y4 = y2 - x2 , og man skal bestemme kurvens skæringspunkter med de to akser.

For punkter på x-aksen har man y = 0. Indsætter man y = 0 i kurvens ligning, har man -x2 = 0, dvs x = 0. Punktet (0,0) er derfor det eneste skæringspunkt med x-aksen.

For punkter på y-aksen har man x = 0. Indsætter man x = 0 i kurvens ligning, har man y4 = y2 , dvs

y2(y2 -1) = 0 , dvs

y2(y+1)(y-1) = 0

Kurven har derfor tre skæringspunkter med y-aksen, nemlig (0,-1) , (0,0), og (0,1).


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2012 af lfdahl (Slettet)

Er du med på den implicitte bestemmelse af y' ?

Du skal differentiere udtrykket: y4 = y2 - x2 m.h.t. x for at kunne isolere og bestemme y': 

(y4)' = (y2)' - 2x ⇒4y3y' = 2yy' -2x ⇔ (2y3 - y)y' = -x ⇔ y' = -x/(2y3 - y).

Indsæt nu koordinaterne (x,y) for punkt A og B i udtrykket.

Idet A- og B-koordinaterne er de samme pånær fortegn [ A = -B ] ses umiddelbart, at

y' i A = y' i B

 


Skriv et svar til: Matematik - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.