Matematik

Bestemmelse af komplementmatricen K(A)

06. december 2012 af SanneHa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået stillet opgaven:

Bestem komplementmatricen K(A) og bruge den til at bestemme
A^-1. Bemærk at A og A^-1 begge to har alle deres indgange i de
hele tal Z.

Tror godt jeg kan finde ud af at bestemme A^-1

Mit problem ligger mere i komplementmatricen.

      5   0   2
A= 0   1   0
     2    0   1

Hvilket jeg i opgaven forinden har omskrevet til enhedsmatricen.

Hvordan finder jeg komplementmatricen?
Jeg kender godt formlen:
           A11   A12    A13
K(A)= A21   A22    A23
           A31   A32    A33
Men mangler en måde at regne A11 på

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2012 af PeterValberg

Denne tråd [ LINK ] behandler en tilsvarende problemstilling

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
06. december 2012 af SanneHa (Slettet)

Jeg forstod ikke den tråd. For har kigget på det :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2012 af hbhans (Slettet)

Jeg har prøvet at læse det link som #1 angiver og er kommet frem til følgende:

#1 har et LINK hvor #4 Andersen opskriver en ligning til bestemmelse af K(A). Den lyder:

K(A)T = det(A)•A-1•E.

Hvis E er enhedsmatricen kan man se bort fra den sidste multiplikation. Da endvidere det(A) = 1 lyder mit bud på K(A)derfor:

                            1  0  -2

K(A)T = A-1 =      0  1   0  

                          -2  0   5

Da K(A) transponeret ses at være lig med K(A) er dette svaret (hvis jeg ellers har forstået problemet).


Svar #4
10. december 2012 af SanneHa (Slettet)

Jamen kan vel bare bruge formlen

A^-1 = 1/det(A) * K(A)^t

Det var bare mit problem at bestemme denne her K(A), men det fandt jeg ud af.

Hvordan omskriver man en K(A) til en K(A)^t


Svar #5
10. december 2012 af SanneHa (Slettet)

                1  0  -2

K(A)=     0  1   0 

               -2  0   5

Men du skriver denne som K(A)^t, og det kan vel ikke passe??


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2012 af hbhans (Slettet)

#5

Jo, for hvis man ombytter rækker og søjler i matricen fremkommer den samme matrix, så K(A) er lig med

K(A)t


Svar #7
10. december 2012 af SanneHa (Slettet)

Hvad siger reglen præcis?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2012 af hbhans (Slettet)

Den transponerede af en matrix fås ved at ombytte rækker og søjler, således at række 1 erstattes af søje 1, række 2 erstattes af søjle 2, ......osv.


Svar #9
10. december 2012 af SanneHa (Slettet)

Super. Forstår det 100% nu :-)

Skriv et svar til: Bestemmelse af komplementmatricen K(A)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.