Fysik

Mariottes Lov rapport

09. december 2012 af laura122 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg er igang med en fysikrapport om Mariottes lov. Mit formål i forsøget er: "Forsøgets formål er at undersøge sammenhængen mellem trykket p og rumfanget V for en indespærret luftmængde, når temperaturen holdes konstant"

Jeg har fået mine resultater og sat dem ind på en graf, og nu er det databehandlingen kommer, hvor vi blandt andet skal svare på disse spørgsmål, som jeg har svært ved at svare på:

- Først tegnes en graf af V som funktion af p. Ser punkterne ud til at ligge på en hyperbel?

 

- Det kan være svært at afgøre, derfor tegnes også en graf af 1/V som funktion af p. Hvis  er konstant skulle det give en ret linie som går gennem (0,0) - hvorfor? Ser det ud til at stemme?

 

MVH Laura


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2012 af peter lind

Loven siger P*V= k  Heraf fås ved division med V   P =  k/V = k*(1/V) hvilket er en lineær funktion af 1/V


Svar #2
09. december 2012 af laura122 (Slettet)

Men hvordan kan vi ud fra vores graf og ligning se at det er en hyperbel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2012 af peter lind

som nævnt i #0 er det også svært at se om det er en hyperbel. Derfor laver man en graf med P op af y aksen og 1/V ud ad x aksen. Dette skulle give en ret linje gennem (0,0) og det er ret let at se om det er en ret linje.


Svar #4
09. december 2012 af laura122 (Slettet)

så i den første graf af V som funktion af p, vil vi ikke få en hyperbel, men en lineær linje, som man bedre kan se i en graf af 1/V som funktion af p?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. december 2012 af peter lind

I den første med V som funktion af P vil man få en hyperbel; men det er svært at se at det er en hyperbel.

Med P op af y aksen og 1/V ud af x aksen bliver det en ret linje gennem (0, 0), hvilket er nemt at se


Svar #6
09. december 2012 af laura122 (Slettet)

okay, men hvad ville man kunne sige ud fra dette? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. december 2012 af peter lind

Hvis du får en ret linje gennem (0, 0) har du eftervist loven


Skriv et svar til: Mariottes Lov rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.