Matematik

Definition på en differensligning

12. december 2012 af oscaragner (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude

Jeg arbejder på det sidste med min SRP, og har brug for noget hjæp. 

I min analyse gennemgår jeg en matematisk model for prisdannelsen, og i den sammenhæng nævner jeg en ikke-homogen første ordens differensligning. Jeg vil kort forklare hvad en differensligning er, og hvad betydningen af at den er ikke-homogen og 1. orden er. Det har jeg lidt problemer med, så håber der er en der kan hjælpe mig?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

En differentialligning indehold mimimum to led med en variabel, hvoraf den ene er en n'te ordens differentialkvotient af den anden.

1. orden betyder f ' . 2. orden betyder f ''   3. orden betyder f '''  (orden = højeste antal mærker)

Homogen betyder at den er af formen (eller kan omdannes til):

...+ a*f''' + b*f'' + c*f' +d*f + e = 0  ... osv.

 

Oftest opererer differentialligninger kun med positive værdier for x-aksen som oftest er tiden, t.

 

 


Svar #2
12. december 2012 af oscaragner (Slettet)

#1

 

Tak for hjælpen - har du en kilde på det? Skal helst henvise til hvor jeg har det fra, og censor vil nok ikke mene et lektieforum på studieportalen er en pålidelig kilde.

Når du siger, at 1. orden betyder f-mærke, mener du så at det er differentieret en gang eller hvordan? Har vedhæftet min differensligning i et word-dokument, så kan du måske forklare lidt nærmere?

Så nu hvor min ligning er ikke-homogen kan den altså ikke omdannes til den form du beskriver?


Svar #3
12. december 2012 af oscaragner (Slettet)

Her er differensligningen vedhæftet

Vedhæftet fil:Differensligning.docx

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Rettelse:

der skulle stå lineær og ikke homogen.

En homogen d.ligning er når leddene uden variablen er lig med 0

 

inhomogen:   y'(t) + p(t) *y(t) - q(t) = 0

homogen:     y'(t) + p(t) * y(t) + 0   = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hov, læste det som differentialligning og ikke differens !!


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Glem hvad jeg har skrevet!

... men mon ikke det er samme princip:  2. orden, når PT-2 optræder ? Homogen når konstantleddet (uden P) er væk?


Svar #7
12. december 2012 af oscaragner (Slettet)

#6


Hvor ved du disse ting fra? Undervisning eller har du en kilde på det? Ville meget gerne have fat i en ordentlig kilde på det her, da jeg ikke selv kan finde en. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

websites som du finder med google kan også bruges som kilder. Så prøv det.


Svar #9
12. december 2012 af oscaragner (Slettet)

Har kigget på flere sider, men det er ikke så meget overordnede definitioner. Og har ikke kunnet finde en hjemmeside, der beskriver forskellen på homogen og ikke-homogen, og forskellen på 1. orden og 2. orden.


Skriv et svar til: Definition på en differensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.