Matematik

differential ligninger

15. december 2012 af meick1 (Slettet)

Er der nogen der ved hvilken slags differentialligning dN/dt=kN det her er?

og er der nogen der kan hjælpe mig med at regne den her ud:

dN_2/dt=k_1·N_1-k_2·N_2

og gerne med forklaringer :)

På forhånd Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den første ligning dN/dt = kN er en lineær differentialligning i N(t).

Den anden differentialligning er også en lineær differentialligning i N2, men man kan ikke løse den før man kender N1 som funktion af t.

dN2/dt = k1·N1 - k2·N2

I den slags opgaver er N1 ofte løsning til en anden differentialligning.


Svar #2
15. december 2012 af meick1 (Slettet)

hjælper det hvis man har N_1(t) =N_1,0·e^(-k_1 t) den her til at løse den???


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Så er ligningen i N2 jo en inhomogen lineær differentialligning af 1. orden, og man kan opskrive den færdige løsning ved at benytte den såkaldte "panserformel".

dN2/dt + k2·N2 = k1·N10·e-k1t


Svar #4
15. december 2012 af meick1 (Slettet)

ja taak for det!

men hvordan kommer man frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt panserformlen. Differentialligningen

y' + p(t)·y = q(t)

har løsningen

y(t) = e-P(t) · (∫ eP(t)·q(t) dt + c)

hvor     P(t) = ∫ p(t) dt   er en stamfunktion til p(t) .


Skriv et svar til: differential ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.