Kemi

Beregn pH i ækvivalenspunktet, efter tilsætning af 10mL NaOH

16. december 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen,

Jeg har et meget stort (dumt) problem som er sikkert let forståeligt for alle jer andre.

Det drejer sig om denne opgave som siger:

CH3CHOOH er en svag syre

a) Beregn pH i 0,01 M CH3COOH

(Her tænker jeg vil det ikke være nok med at bare tage -log[0,01]

20,00 mL 0,01 M CH3COOH titreres med 0,01 M NaOH

b) Beregn pH i ækvivalens punktet

c) Beregn pH efter tilsætning af 10,00 mL 0,01 M NaOH

d) Beregn pH efter tilsætning af 30,00 mL 0,01 M NaOH

Jeg har følgende data til rådighed:

vands autoprotolysekonstant: kv=1,0*10-14

Syrestyrkekonstant: Ks=1,8*10-5

Jeg er virkelig lost, hvilke formler skal jeg anvende og er der visse ligningssystemer jeg skal anvende for at beregne?

Håber virkelig der er en eller flere venlige sjæle som kan hjælpe mig med dette gerne med en dybtgående forklaring.

 

MVH. Undertegnet


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

a) Det vil være en fejl, at beregne pH i en opløsning med eddikesyre ved at benytte formlen for beregning af en stærk syre. Ved at anvende den formel antager du jo, at eddikesyren næsten fuldstændig dissocierer i vandig opløsning, hvilket dog ikke er tilfældet. I stedet kan du anvende formlen for en svag syre, der giver en meget mindre approksimationsfejl:
                                                                    pH = (pKs + log(Cs))/2 (hvor Cs er den formelle syrekoncentration)
Hvis du vil være helt nøjagtig kunne du også tage og anskue selve reaktionsskemaet for dissocieringsprocessen samt på den ligevægt, der indstiller sig:
                                    CH3COOH + H2O ⇔ CH3COO- + H3O(hvor jeg har brugt ⇔ som ligevægtspilen)    
Start:                                  Cs                                                           ≈0     
Efter (ligevægt):               Cs -x                            x            ≈x      
Vi opstiller ligevægtsbrøken (syrebrøken) for reaktionen ved ligevægt:
                                                                                    Ks ≈ x2/(Cs-x) (hvor vands molbrøk er sat lig med 1)
Hermed kan x isoleres ved kendskab til Ks og Cs; x er netop approksimativt lig med [H3O+], hvoraf pH kan beregnes. Bemærk at formlen for pH af en svag syre er udledt på baggrund af syrens syrebrøk, men hvor det blot er blevet antaget, at dissocieringsgraden er så lille relativt til den formelle syrekoncentration, at den kan ses bort fra, dvs.:
                                                                                          K≈ x2/Cs
hvilket i de fleste tilfælde er en rimelig approksimation. Ved substitution ind i pH = -log(x) fås netop ligningen for pH af en svag syre.


Brugbart svar (3)

Svar #2
17. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

b) Kig på titreringsreaktion og find først ud af, hvad du har af species i din opløsning ved ækvivalenspunktet:
                                                                            CH3COOH + OH- → CH3COO- + H2O
     Start:                                                                          ns                           ≈0
     Ækvivalenspunkt (n(OH-) = ns)                                  ≈0                            ns
Vi har igen gjort den antagelse, at dissocieringsgraden for CH3COOH er så lille i forhold til den formelle syrekoncentration (stofmængde), at den kan ses bort fra. Derudover antager vi yderligere, at NaOH dissocierer fuldstændigt i opløsningen til Na+-ioner (tilskuerioner) og OH--ioner. Slutteligt gør vi også den antagelse, at OH--ionerne reagerer fuldstændigt med eddikesyren, hvilket er en rimelig antagelse, idet vi har at gøre med en meget stærk base.
Vi har, at vi i vores opløsning ved ækvivalenspunktet har eddikesyrens korresponderende base - ethanoationen med en stofmængde ækvivalent med den initiale syrestofmængde; denne kan vi først beregne:
     n(CH3COO-) = ns = 0,01 M * 0,020 L = 0,00020 mol
Vi skal kende koncentrationen af ethanoationen. Vi udnytter, at der ved ækvivalenspunktet må være et totalvolumen på 40,0 mL, idet der til at starte med var 20,0 mL, hvorefter der blev tilsat 0,0002 mol svarende til 20,0 mL af NaOH-opløsningen (hvilket hurtigt kan indses, idet de to opløsningers formelle koncentrationer er ens).
     c(CH3COO-) = 0,00020 mol/ 0,040 L =  0,0050 M
For at beregne pH kan du så anvende pH-ligningen for en svag base
     pOH = (pKb - log(cb))/2               (pH = 14-pOH)  
eller igen betragte ligevægtssystemet for basens reaktion med vand, som er ækvivalent med syrens beskrevet i #1) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

c) og d) opstil på samme måde som i #1 og #2 titreringsreaktionen. Du opdager forhåbentligt, at der dannes et buffersystem, der kan beskrives med ligningen:
pH = pKs + log([B]/[S])  


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

Angående 1# og 2#
Hvis du vælger at anvende den hurtige pH-ligning for en svag syre, skal du jo bruge pKs; udnyt sammenhængen mellem pKs og Ks (som jo er opgivet) givet ved:
pKs = -log(Ks)
Ved beregning af pH for opløsning af basen skal du under alle omstændigheder bruge Kb; udnyt her at der gælder følgende sammenhæng mellem Ks og Kb:
Ks * Kb = Kw = 1,0 * 10-14 (ved 25 ºC)
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2013 af Marcher93 (Slettet)

Hvordan finder man frem til basen og syren i c? 


Skriv et svar til: Beregn pH i ækvivalenspunktet, efter tilsætning af 10mL NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.