Matematik

2. ordens differentialligning

18. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Hvordan løser man en 2. orden differentialligning ved håndkraft?
Jeg har y´´+4y´+3y=0           og y(0)=4 samt y(1)= (e2+3)/e3


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at løse den karaktertistiske ligning

r2 + 4r + 3 = 0 , dvs

(r+1)(r+3) = 0

Hvis der er to forskellige rødder i den karakteristiske ligning, er den fuldstændige løsning så

y = c1·er1x + c2·er2x ,

hvor r1 og r2 er de to rødder. Benyt begyndelsesbetingelserne til at bestemme c1 og c2.


Svar #2
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Hvor får du 3 og 1 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2012 af SuneChr

Det er den homogene lineære anden ordens differentialligning med konstante koefficienter.

Der må da være en model i lærebogen for løsningen af en sådan ligning.

hvor    

er rødderne i ligningen            a = 4      b = 3


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs 2.-gradsligningen, den karakteristiske ligning.


Svar #5
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Ah i see now. Men hvad gør jeg så nu? Forstår ikke hvad du mener med begyndelsebetingelserne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Begyndelsesbetingelserne er betingelserne y(0) = 4, og y(1) = (e2+3)/e3  som skal være opfyldt for den specifikke løsning.


Svar #7
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Så f(x1)=e^(r1*x) 
4=e^(r1*0) det kan da ikke helt passe


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er misforstået. Læs #1 igen. Den generelle løsning er

y = c1·e-x + c2·e-3x

Konstanterne c1 og c2 fastlægges så ud fra begyndelsesbetingelserne

c1 + c2 = 4

c1·e-1 + c2·e-3 = (e2+3)/e3

Løs nu dette ligningssystem i c1 og c2 .


Svar #9
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

så c1=4c2 og så videre eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Løs ligningssystemet. Der er tale om to ligninger med de to ubekendte c1 og c2 .

Man ser jo, at

c1-1 = 3 - c2 , og

(c1-1)·e2 = 3 - c2 ,

hvoraf man umiddelbart aflæser løsningen.


Svar #11
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Okay men fortår altså ikke hvor du får

 c1-1 = 3 - c2 , og

(c1-1)·e2 = 3 - c2 fra???

 


Svar #12
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

????


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. december 2012 af SuneChr

Isolér c1 i (I) og indsæt (4 - c2) i (II)

Med en hel kæde af forkortelser af potenser af e, ender vi med c1 = 1  og  c2 = 3


Svar #14
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Okay, det havde jeg godt tænkt, men kan simpelthen ikke få det til at gå op med alle de eér


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man har de to betingelsesligninger

c1 + c2 = 4

c1·e-1 + c2·e-3 = (e2+3)/e3

Træk 1 fra på hver side og flyt c2 over på højre side i den første ligning:

c1 - 1 = 3 - c2

Gang den 2. ligning med e3 :

c1·e2 + c2 = e2 + 3 .

Træk e2 fra på hver side og flyt c2 over på højre side:

(c1 - 1)·e2 = 3 - c2

De to ligninger kan kun begge være opfyldt, hvis både c1 - 1 = 0 og 3 - c2 = 0 .

 

 


Svar #16
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Synes ikke helt at i har samme måde at løse den på?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. december 2012 af SuneChr

# 16  Mangfoldighed er en god ting, især hvis man ender med samme resultat.


Svar #18
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Okay. Skal man gøre det samme hvis man i stedet for at have to y har én y´og en y?


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man skal så indsætte begyndelsesbetingelserne i de korrekte forskrifter. Det bliver et andet sæt ligninger, hvis man har en betingelse for y og en betingelse for y'. Man skal i dette nye tilfælde differentiere den generelle løsning og indsætte betingelsen, der vedrører y' .


Svar #20
19. december 2012 af Merdakdak (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt.
Jeg har
y´´+5y´+6y=0

og y(0)=2 samt (y´(0)=4
Jeg kan da ikke differentiere den?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 45 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.