Fysik

Negativ feedback

23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Nogen som kan forklarer mig hvad negativ feedback er  ved op. amps. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. december 2012 af peter lind

Det betyder at der sendes besked tilbage om at det er for meget (eller lidt) og neder det om at bremse(øgee) hvad det nu end er


Svar #2
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Det er vel den generelle definition, hvordan den bruges med op amps. 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. december 2012 af hesch (Slettet)

Se første tegning her:    http://www.google.com/search?hl=en&sugexp=les%3B&gs_rn=1&gs_ri=hp&cp=8&gs_id=cw&xhr=t&q=op+amp+negative+feedback&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1355534169,d.Yms&bpcl=40096503&biw=1366&bih=624&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=fw7XUJj-JI7MsgbY5oHYAQ

Det betyder at man kobler opamp'ens udgangssignnal tilbage til et summationspunkt ved indgangen, med modsat fortegn af inputsignalet. Dette for at få kontrol over kredsløbets forstærkning, og at mindske forvængningen i kredløbet ( f.eks ved audioforstærkere ).


Svar #4
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Men i det billede du har vist..

Bliver op ampen decideret ikke brugt til noget... jeg mener.. pga. V+ er i stel så må V- = 0, og derfor må Vin jo følge feedbackens retning, og derved vil V_out jo blive defineret vha. Rf.., jeg ved godt at det således en non inverterende kobling virker..

Hvilket stadig ikke giver mig en specifik definition på negativ feedback, ved bruge af op amps. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. december 2012 af hesch (Slettet)

På tegningen sætter du:

Vin = 0,1V

Rin = 1kΩ

Rf = 50kΩ

Forstærkning i opamp = 100000

Prøv så at udregne Vout, hvor det antages at Iin = 0   ( Vout bliver ≈ 5V )

Spændingdifferens på opamp'ens indgange = Vout / 100000.

Beregn fejlen på Vout = 5V = Vin * 50kΩ / 1kΩ


Svar #6
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Det vel ren ohms lov

 

Først..

R1 => V => I

0.1/1000 = 0.0001 A

 

R2 => I => V = v_out

 

0,0001A * 50000 = 5 V..


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. december 2012 af hesch (Slettet)

Ja, men du har så "glemt", at spændingen på opamp'ens -indgang ikke er nøjagtigt = 0,  men =  -Vout / 100000.

(  -Vout fordi indgangsspændingen jo går til den negative indgang, og Vout derfor ca. bliver -5V )


Svar #8
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Det er jeg vel nød til at sige..

Desuden er V+ i stel, så der dannes et virtuelt stel i v-..


Svar #9
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

for at V_out skal kunne følge V_out=Aol(v+ - v-) 
er v+ = v-..

Hvilket sådan set heller ikke giver mening, da det betyder at de må være 0..


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. december 2012 af hesch (Slettet)

#8  Har korrigeret #7


Svar #11
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Når.. ja det har du ret i.. fordi jeg smider noget ind i den inveterende indgang bliver det faseforskudt 180 grader..


Svar #12
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Men det forklarer mig stadig ikke begrebet med negativ feedback..


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. december 2012 af hesch (Slettet)

#11:  Faseforskydning er ikke det rigtige udtryk, det bliver inverteret.

Men lidt senere skal jeg nok regne dette ud:

På tegningen sætter du:

Vin = 0,1V

Rin = 1kΩ

Rf = 50kΩ

Forstærkning i opamp =  -100000

Prøv så at udregne Vout, hvor det antages at Iin = 0   ( Vout bliver ≈ -5V )

Spændingdifferens på opamp'ens indgange = -Vout / 100000.

Beregn fejlen på Vout = -5V = -Vin * 50kΩ / 1kΩ

( Bemærk rettelse af fortegn ift. #5 )


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. december 2012 af hesch (Slettet)

#12:  Begrebet er forklaret i #3.


Svar #15
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Jeg ville gøre det på samme måde, men fordi jeg ved at den er spændningkilden er sat til den inverterende indgang, og V+ er i stel, så ved jeg at V_out = -5...


''fejlen'' vil ligge i at at Vin = 0.1..  hvilket også er det du sender ind.. 


Brugbart svar (1)

Svar #16
23. december 2012 af hesch (Slettet)

Kald spændingen på opamp'ens inverterende indgang: V- .

Du kan så opstille to ligninger:

( Vin - V- ) / Rin - ( V- - Vout ) / Rf = 0        ( KIrchhoffs strømlov )

Vout =  -100000 * V-

Beregn V-  og Vout heraf.    ( Vout ≈ -5V ,  V- ≈ -50*10-6 )


Svar #17
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Kan ikke helt se  hvor du vil hen...

 

Men det vel det samme vi har? eller? 

 

Det vel det samme som #6 bare med fortegns fejl..
 


Brugbart svar (1)

Svar #18
23. december 2012 af hesch (Slettet)

#17:  Jeg vil derhen, at du i din anden tråd filosoferer over, at i en ideel opamp er V- = V+ og dermed må Vout være lig med 0.

Ved at erkende, at opamp's kun er næsten ideelle, kan vi nøjagtigt regne på de kredsløb de indgår i med endelige store/små størrelser ( spændingsdifferencer, forstærkninger, osv. ).

Hvis man regnede tilnærmet på en opamp, der var ideel, ville man med modstandene 1kΩ og 50kΩ regne sig frem til at Vout nøjagtigt ville blive -5V. Øvelsen i #16 går nu ud på at bestemme denne tilnærmede fejl i forhold til forholdene, der gælder for en praktisk og ikke ideel opamp. Ved nu at bestemme denne fejl, er min hensigt at overbevise dig om, at man sagtens kan regne på et kredsløb indeholdende en ideel opamp ( selvom den ikke er det ), uden at begå nævneværdige tilnærmelsesfejl, der givetvis vil være fosvindende i forhold til usikkerheden på de anvendte modstande.

Derhen vil jeg.   :)


Svar #19
23. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Jeg vil stadig påstå at v_ = v+... 

Og at formlen V_out  = A_ol(v_+ - v- ) = 0..

jeg ser kun at op ampens funktion er at sikrer at v- og v+ = 0, ved at sætte den til stel..n 

Men denne formel kan vel ikke gælde her, da ikke tales om open loop Gain, men bare Loop Gain..

 

Og V_in kun bliver forstærket vha. af modstandene.. 
Det er de bliver negativ har jeg ikke nogen decideret forklaring til end at spændningen bliver sendt ind til den inverterende kanal...

 


Brugbart svar (1)

Svar #20
23. december 2012 af hesch (Slettet)

#19:   Med dine påstande, kan jeg så nok ikke hjælpe dig.

Selv har jeg dimensioneret tusindvis  af kredsløb, indeholdende opamps, hvor teori følger praksis, hvor V- næsten er lig med V+, men kun næsten.

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.