Matematik

hjælp til matematik

23. december 2012 af ibta (Slettet) - Niveau: B-niveau

Alkohol er det eneste rusmiddel, der nedbrydes med konstant hastighed (8 gr/time) og derfor kan mængden af alkohol i kroppen beskrives ved en lineær aftagende funktion. For alle andre rusmidler gælder der, at man i løbet af et fast tidsrum nedbryder en vis procentdel af rusmidlet. Dette betyder, at mængden af rusmidlet i kroppen aftager eksponentielt med tiden i stedet for lineært.
Betegnes mængden af rusmidlet i kroppen med M og tiden efter indtagelse med t, så har vi altså


hvor M0 er mængden af rusmidlet i kroppen lige efter indtagelse, og a er en konstant, der afhænger af det pågældende rusmiddel. Da mængden aftager med tiden, vil a < 1.

THC (det aktive stof i hash) har en halveringstid på ca. 4 døgn.

a) En person indtager 12 mg THC. Hvor meget THC har personen tilbage i kroppen efter 4, 8, 12 og 16 døgn?
b) Benyt halveringstiden til at bestemme konstanten a i udtrykket   
c) Hvor længe går der, før mængden af THC i kroppen er faldet til 0.1 mg?
d) Hvor mange procent aftager mængden af THC i kroppen pr. døgn?
e) Hvor mange procent aftager mængden af THC i kroppen over en periode på 3 døgn?
f) Hvor mange procent aftager mængden af THC i kroppen på 1 time? 
g) Hvad sker der, hvis personen indtager 12 mg THC hver fjerde dag? Her forventes at du tegner situationen i en graf og kommenterer hvad du ser. 

5.  Når rotter lever under tilstrækkelige gode forhold, har en rottekoloni en fordoblingstid på ca. 50 dage.
a) Brug oplysningen til at finde a i den eksponentielle sammenhæng y = b • ax.
b) Hvis der er 10 rotter i en kloak, hvor rotterne har det godt - hvor lang tid går der så, før der er 1000 rotter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2012 af mette48 (Slettet)

Læs opgaven igennem og svar på de spørgsmål du kan.

Vis hvad du selv har gjort.


Svar #2
23. december 2012 af ibta (Slettet)

kan ikke finde ud af dem, 

vær sød og hjælp !


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2012 af mette48 (Slettet)

Når du ikke engang læser disse 2 linier så grundigt at du kan svare på spørgsmålet, er det vist dansk du skal have hjælp til-

THC (det aktive stof i hash) har en halveringstid på ca. 4 døgn.

a) En person indtager 12 mg THC. Hvor meget THC har personen tilbage i kroppen efter 4, 8, 12 og 16 døgn?


Svar #4
23. december 2012 af ibta (Slettet)

er det ikke så det halve fx ved 4 er det 2 og ved 8 er det 4 og ved 12 er det 6 og 16 må det være 8 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. december 2012 af peter lind

nej ved 4 er det det halve af det oprindelige, ved 8 er det det halve af det foregående og altså ½*½=1/4 af de oprindelige o.s.v.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. december 2012 af mette48 (Slettet)

12mg

efter4 timer er det....

efter 8 timer altså yderligere 4 timer er det......


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. december 2012 af mette48 (Slettet)

THC (det aktive stof i hash) har en halveringstid på ca. 4 døgn.

Dette betyder at i løbet af 4 døgn nedbryder halvdelen af THC så virkningen nu kun er den halve af hvad den var fra starten.

Halvdelen af de 12 mg nedbrydes på de første 4 døgn. Så er der nedbrut 12/2 mg og tilbage er der 12-12/2 =12-6=6 mg

I løbet af de næste 4 døgn nedbrydes halvdelen af de tilbageværende THC og der er derefter 6-6/2 =3 mg tilbage (efter ialt 8 døgn)

I løbet af de næste 4 døgn nedbrydes halvdelen af de tilbageværende THC og der er derefter 3-3/2=1,5 mg tilbage (efter ialt 12 døgn)


Skriv et svar til: hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.