Matematik

forstår ikke opgave

05. januar 2013 af thelight

Hej jeg har en funktion af formen f(x)=ab^x

 

hvor der er tilhørende årstalsværdier og produktionsværdier

og jeg har fundet ud af hvad a og b er

så er spørgsmålet at de siger at i et a årene var produktionen 2 procent lavere end året før.

Jeg skal bestemme foreskriften for den årlige produktion som funktionen af antal år efter et angivet år, når man går ud fra at den årlige produktion fortsætter med at falde 2 % pr år.

 

Jeg tænkte på om man så ikke bare skal lave funktione om til f(x)=(a-2)*b^x ?? og hvordan tager jeg hensyn til at jeg starter et bestemt år, og de siger jo ikke engang hvornår jeg skal stoppe??

 

nogen der har en ide om hvordan man gør for jeg føler mig virkelig helt forvirret.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

f(x) = b·(1 - 2%)x = b·0.98x


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2013 af SuneChr

f(x) = produktionen svarende til året x

f(x + 1) skal være 2% lavere i året (x + 1)

Vi har da:

         ⇒

                       ⇒

                      ⇒

                   


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Hvis du udnævner det år, hvor produktionen faldt, til at være år 0, så bliver produktionen det år f(0) = ab0 = a. Hvis året var år x0, så skal a indsættes som abx0.

Det følgende år falder produktionen også med 2%, dvs. f(1) = f(0) - 0.02*f(0) = a(1 - 0.02). Derfor tror jeg på #1.


Svar #4
05. januar 2013 af thelight

til svar 1....

 

 

f(x) = b·(1 - 2%)x = b·0.98x

 

 

hvad er a i dette tilfælde ? og er det det samme som jeg har skrevet jeg tror man gør?? f(x)=(a-2)*b^x


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

f(x) = b·(1 - r)x

a = 1 - r, for r < 1 (100%). Dit r skal være 2%, dvs 0.02


Skriv et svar til: forstår ikke opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.