Matematik

Geometri problem!

07. januar 2013 af MrING (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Alle

Det er langt tid siden med geometri. Så håber på lidt hjælp.

Opgaven er lagt op.

 

Tusind tak på forhånd!

 

 

Vedhæftet fil: Opgave.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Beregn længderne L1 = |AB| og L2 = |BC|; punkternes koordinater er givet.

Cirklens centrum P ligger på vinkelhalveringslinien for vinkel ABC, i afstanden r = 500m fra både L1 og L2 . Cirkelbuens centervinkel kan beregnes som 2 gange vinkel T1PB, der er vinkel i en retvinklet trekant.


Svar #2
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

L1 og L2 har jeg beregnet. Men kan ikke komme videre derfra? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan let opstille ligningerne for de to linier, der indeholder liniestykkerne L1, hhv. L2. Cirkelbuens centervinkel α er vinklen mellem de to liniers normalvektorer. Længden af cirklebuen T1T2 er da

|T1T2| = 2πr·α/360º ,

hvor r = 500m er cirkelbuens radius.


Svar #4
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Tak. Men vi kender jo ikke noget til T1 og T2 ?

Det rigtigt. Jeg så også formlen på wiki for cirkelbuen. Hertil er det en længde L de benytter. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som nævnt er centervinklen lig med vinklen mellem de to liniestykkers normalvektorer; disse vektorer kan let beregnes ud fra de koordinaterne for de tre kendte punkter A, B og C. Cirklens omkreds 2πr ganges så med den brøkdel α/360º , som centervinklen udgør af hele cirkelperiferien. Cirklens radius er kendt. Derfor kan cirklebuens længde beregnes som anført i #3.


Svar #6
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Dvs. |∪T1T2| = 2πr·α/360º => 2πr·360º/360º ? 
Da den udgør hele cirkelperiferien, som du siger ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, cirkelbuen fra T1 til T2 udgør da ikke hele periferien af cirklen. Vinklen α er cirkelbuens centervinkel, dvs vinklen mellem normalen i T1 og normalen i T2. De to normaler mødes i cirklens centrum, som jeg kaldte P i #1. Vinklen α er også vinklen T1PT2 .


Svar #8
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Okay. Hvis nu jeg forstår det korrekt. Så deles vinkel α ? Da vinkelhalveringslinje går lig igennem ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, det er da korrekt at linien BP deler centervinklen α i to lige store dele. Men den oplysning er ikke nødvendig for at beregne α .


Svar #10
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Jeg er virkelig forvirret. Det er jeg skal beregne er cirkelbuen. 

Inde på wiki og som du siger så bregnes cirkelbuen på følgende måde:

L = 2πr·α/360º ! 

Hertil mangler jeg ikke andet end α ? Er det ikke sandt ? 

Og α har jeg, men eftersom at T1 til P er kun halvdelen af vinklen α, vil denne deles og hertil anvendes som alfa ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Jeg har også tidligere forklaret, at α er vinklen mellem de to liniestykkers normalvektorer. Liniestykkernes normalvektorer kan aflæses af de to ligninger for linierne, der indeholder liniestykkerne.


Svar #12
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Det er her forstår jeg ikke helt: "Liniestykkernes normalvektorer kan aflæses af de to ligninger for linierne, der indeholder liniestykkerne" 

- L = 2πr·α/360º --> L = 2πr·1/2 ? Også er cirkelbuen fundet ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man skal først beregne størrelsen af vinklen α. Vinklen α er, som tidligere forklaret, vinklen mellem de to liniestykkers normalvektorer.

L1 er linien gennem punkterne A og B , og L2 er linien gennem punkterne B og C.

Opstil de to liniers ligninger, aflæs en normalvektor n1 og n2 for de to linier, og beregn så vinklen α mellem de to normalvektorer n1 og n2 , ved

cos(α) = n1n2 / (|n1||n2|)


Svar #14
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Du må undskylde, men jeg har virkelig svært ved at forstå det. 

- Lig nu skal der opstilles to ligninger til linjerne L1 og L2, hvor de kan bruges som normalvektore ? 

- Hvordan vil du opstille to ligninger op ? Da det skal være i tal for at beregne vinklen ?

 


Svar #15
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Nogen der kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Opstil ligningen for linien, der går gennem de to punkter A og B (linien L1), og for linien, der går gennem de to punkter B og C (linien L2).

Af ligningen  ax + by + c = 0 for en ret linie aflæser man, at [a;b] er en normalvektor for den rette linie.

De to ligninger giver derfor de to liniers normalvektorer n1 og n2 , og man bestemmer så den ønskede vinkel α som vinklen mellem de to vektorer n1 og n2 .

Du kalder dit niveau for "Videregående", hvilket betyder universitetsniveau. Opgaverne går ikke ud over, hvad der kendes på gymnasialt niveau.


Svar #17
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Tak for du siger jeg er dum. Det er vel også, hvis jeg har glemt mit det har jeg har lært.

- Sidste spørgsmål til dig. Hvordan får jeg ligningen dannet ? så jeg får de to normalvektore ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Bestem ligningen y = ax + b for en linie, der går gennem to kendte punkter. Bestem liniens hældningskoefficient a ud fra de to punkter, og benyt så et af punkterne til at bestemme b.


Svar #19
07. januar 2013 af MrING (Slettet)

Vil du give et ledetråd til spørgsmål ? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ledetråd?? Måske er det bedst, hvis du repeterer en række afsnit i dit pensum. Du har vel lært om rette linier, deres ligninger, bestemmelse af hældningskoefficient osv?


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.