Fysik

Energi udregning

08. januar 2013 af Woodbrook (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har nogle problemer med en fysik opgave... Håber i kan hjælpe mig :)

En dreng på 62 kg går ad trappen op til 3 sal i en boligblok. 3 sal ligger 10,5m over fortovsniveau.

a) Vælg fortovsniveauet som nulhøjde for den potentielle energi, og beregn drengens potentielle energi, når han er nået op til 3. sal.:

Her skal jeg bruge formlen:
Epot=m·g·h

Hvorefter jeg putter tallene ind i formelen:

Epot=62kg·9.82 N/kg·10,5 m =6392,82 J
Dvs. at den potentielle energi når drengen er nået op til 3. sal er 6392,82 J

 

b) Drengen tager nu elevatoren ned til fortovsniveau. Hvor meget taber drengen i potentiel energi under elevatorturen?

Skal jeg her udregne 6392,82 J til Kj potentiel energi??


c) Hvilke ydre kræfter udfører et arbejde på drengen på op- og nedturen?

Tyngdekræften, normalkraften ???? Er der flere?


d) Find størrelserne af de ydre kræfters arbejde under op- og nedturen.

Ft = Fn = 0 ???


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. januar 2013 af peter lind

b) resultatet bliver det samme som a)

c) Tyngdekrafen og trækket i ophængningen af elevatoren.

d) De ydre kræfters arbejde er tilvæksten i potentiel energi


Svar #2
08. januar 2013 af Woodbrook (Slettet)

Jeg forstår ikke helt d? De ydre kræfters arbejde er tilvæksten i potentiel energi?? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0, spørgsmål c):  Nå, ja, der er vel en centripentalkraft på drengen, når han runder svingene på trappeafsatserne. Disse accelerationer/decellerationer kan man sige går lige op, energimæssigt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. januar 2013 af peter lind

#2 Det er noget man skal vide fra fysikundervisningen. Arbejde og energi er defineret på den måde.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:   Det kan måske formuleres ved:

Når drengen bevæger sig mod tyngdekraftens retning ( op ad trappen ) yder hans muskler et stykke arbejde, der akkumuleres i potentiel energi.

Det svarer til, at når du oplader et batteri, sender du en strøm imod batteriets emk ( fra + mod - ) og du akkumulerer energi i batteriet. Når du efterfølgende belaster batteriet, går strømmen fra - mod + , og du forbruger den akkumulerede energi.


Skriv et svar til: Energi udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.