Matematik

inverse funktion

13. januar 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem den Inverse funktion for følgende funktioner:

f(x)=2x+4

 

Kan I forklare mig hvordan man gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2013 af mathon

 

                  y = 2x + 4

                  x = f -1(y) = (y-4)/2 = (1/2)y - 2


Svar #2
13. januar 2013 af cecilied34 (Slettet)

Kan du forklare mig hvad det er du gør? Jeg var ikke til stedet til modulet, da det blev gennemgået, så jeg er ikke helt med (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

y = 2x + 4   ( Løses med hensyn til x )  ⇒

2x = y - 4   ⇒

x =  ½ y - 2

eller man kan skrive:

f(x) = 2x + 4  ⇒

f(x)-1 = ½ x - 2


Svar #4
13. januar 2013 af cecilied34 (Slettet)

Kan I grundlæggende forklare mig hvordan man finder den inverse funktion? (:


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

For at finde den omvendte funktion til y = f(x) skal man isolere x som funktion af y. Hvordan det gøres, afhænger af forskriften for f(x). Hvis f(x) er en lineær funktion, er

y = ax + b ,

så man finder

x = (y-b) / a = (1/a)·y - (b/a) , a ≠ 0 .

Den omvendte funktion skrives da som den funktion, der afbilder y på x, men hvor man så bytter rundt på rollerne for x og y. Vi har altså:

Hvis f er den lineære funktion

f(x) = ax + b , a ≠ 0 ,

har den en omvendt funktion f-1 , hvis forskrift er givet ved

f-1(x) = (1/a)·x - (b/a)


Skriv et svar til: inverse funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.