Matematik

Matematik

13. januar 2013 af Gymgy (Slettet)

Hej. 

Jeg har fået denne opgave: 

a) Prisen på en bestemt vare vokser eksponentielt og fordobles på 10 år. 
Beregn den gennemsnitlige procentvise stigning pr. år.? 

Facit = 7,2 % 

 

b) Prisen var 2000 kr. i 1950.

Beregn prisen i 1960 og 1990

 

Hvordan udregnes disse opgaver?

 

På forhånd tak

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2013 af mathon

a)

       f(x + 10) = 2•f(x)

       f(x + 10) / f(x) = 2

       ax+10/ ax = a10 = 2

       a = 20,1 = 1,072 = (1+r)

       r = 0,072 = 7,2%      


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2013 af mathon

b)

     prisen i 1960 er det dobbelte af prisen i 1950 = 2•(2000 kr) = 4000 kr

     prisen i 1990
     er
                          prisen i 1950 • 24 = (2000 kr) • 16 = 32000 kr 
 


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.